Școala din România care hrănește elevii cu pizza și kebab

Școala din România care hrănește elevii cu pizza și kebab
Foto: pixabay.

Un primar din județul Gorj, România, a lansat un program finanțat prin PNRR, prin care oferă elevilor din comuna sa o masă caldă la școală. Deși inițiativa este bună, meniul include produse nerecomandate de Institutul de Sănătate Publică, cum ar fi pizza și kebab.

Unul din patru copii este obez

Potrivit medicilor, alimentele ultraprocesate ar trebui să fie evitate în meniul elevilor. În ciuda acestor recomandări, meniul pentru această săptămână include kebab, pizza, tortilla și șnițel de pui. Primarul comunei susține că meniul a fost ales pe baza preferințelor elevilor și părinților, iar lista a fost preluată dintr-un set de recomandări ale INSP.

Mesele nesănătoase și lipsa de mișcare pot contribui la obezitate, care este o problemă majoră pentru copiii din România, unde unul din patru copii este considerat obez conform statisticilor OMS.

„E o rugăminte a elevilor și chiar a părinților. Au ales kebab, tortilla și pizza. Meniul este luat dintr-o listă a INSP din care noi alegem zilnic anumite meniuri”, spune primarul localității Roșia.

Meniul este doar o „întâmplare”

„Riscul ar fi dacă copilul începe să prindă o poftă mai mare pentru preparatele respective și atunci se vor repeta în dieta copilului. Mănâncă la școală, mănâncă și acasă.

Primarul comunei spune că meniul în care se regăsesc, consecutiv, produse fast food, e doar o întâmplare”, susține Radu Ababi, nutriționist clinician, citat de digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe