Este o situație îngrijorătoare în județul Mureș, unde doar aproximativ 8% dintre izvoarele și fântânile publice sunt considerate a avea apă potabilă.
Majoritatea acestor surse de apă nu îndeplinesc standardele de potabilitate, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică.
În județul Mureș, situația este alarmantă, având în vedere că doar 15 dintre cele 178 de izvoare și fântâni monitorizate frecvent sunt considerate a avea apă potabilă. Analizele periodice realizate de Direcția pentru Sănătate Publică au relevat că multe dintre sursele de apă sunt contaminate, iar o cauză frecventă o reprezintă lucrările de amenajare sau construcțiile din apropierea izvoarelor, care afectează calitatea apei.
Aceste probleme pun în pericol sănătatea publică, iar autoritățile trebuie să intervină pentru a preveni riscurile de contaminare și pentru a proteja sănătatea cetățenilor.
„Am avut 178 de fântâni și izvoare publice monitorizate, iar din acestea 15 corespund parametrilor fizicochimic și microbiologici de potabilitate”, a transmis Dr. Iuliu Moldovan, director DSP Mureș, potrivit stirileprotv.ro.
Apa de izvor este, de obicei, filtrată prin trecerea prin straturile de sol, ceea ce îi conferă o claritate bună. Totuși, aceasta poate deveni contaminată din cauza apelor pluviale care o pot polua sau din cauza infiltrațiilor de lichide toxice în pânza freatică. De asemenea, construcțiile din apropierea izvoarelor pot afecta calitatea apei. Mulți localnici consumă această apă fără a fi conștienți de riscurile la care se expun.
„Ne bucurăm că e pe gratis, că apa se scumpește. Nu știu până când o să avem că scade ca debit, plus curățenia lasă de dorit, toată lumea lasă mizerie. Și aici scrie că apa e bună de băut, dar nu suntem convinși sută la sută că e bună, că uitați câte blocuri deasupra care blocuri vechi, canalizările încep să se degradeze și cine știe ce scurgeri sunt”, a mai precizat un bărbat pentru sursa menționată.