Anticipează și oprește defecțiunile la mașina ta – Ce știi despre baterii auto?

Anticipează și oprește defecțiunile la mașina ta – Ce știi despre baterii auto?

Bateria auto este foarte importantă pentru mașină, asta știu tot șoferii și mulți dintre ei când nu le mai funcționează mașina se grăbesc să o schimbe cu una nouă. Asta nu este indicat să facă imediat, pentru că problema la mașină nu este mereu de la baterie.

O baterie auto descărcată se poate reîncărca sau trebuie înlocuită. Dacă bateria se descarcă și nu aveți cablu de pornire, este clar că aveți ghinion sau o zi destul de rea. În procesul de schimbare a acumulatorului se deconectează cel dintâi borna de minus și abia apoi borna de plus. Când se montează acumulatorul nou este indicat să se conecteze întâi borna de plus și abia apoi borna de minus.

Predați bateria auto veche la dealer, nu o aruncați la gunoi pentru a proteja mediul înconjurător, sunt cazuri în care primiți pentru ea și o reducere la noua baterie achiziționată.

În cât timp se încarcă bateria auto? Deja se știe că o baterie se descarcă dacă uitați farurile de la mașină aprinse mult timp, în timp ce ea este parcată. Procesul prin relanti poate reîncărca parțial bateria și deci puteți porni mașina. Deseori mașina se încarcă și prin rulare pe drum, ea trebuie împinsă de cineva. Pentru a reîncărca însă bateria la nivel optim aveți nevoie de un încărcător auto pentru baterii. Dacă bateria nu se încarcă este clar că bateria trebuie să primească curent prin cabluri de la o sursă externă de baterii, sau de la altă mașină.

Timpul de încărcare depinde de baterie, de momentul când a fost încărcată ultima oară, dar poate varia și de la o mașină la alta. Cei care conduc pe autostrăzi, deci cu viteză mare, au nevoie de o jumătate de oră pentru a încărca bateria. Cei care conduc în orașe aglomerate, cu trafic intens, au nevoie și de o oră pentru încărcarea bateriei, pentru că folosesc și alți consumatori: faruri, lumini, radiou, sistem stereo și altele.

Cum trebuie să alegi bateria auto? Alegerea bateriei se face în funcție de mașină, de marcă și model, de tipul de baterie, de buget și nevoile de conducere. Înainte de a cumpăra o baterie de mașină aflați care sunt cele mai bune, cele mai apreciate și frecvent folosite tipuri de baterii auto. Un lucru este clar: Nu este bine să cumpărați niciodată o baterie auto utilizată! Aceasta nu va funcționa un timp îndelungat, își va pierde din putere chiar dacă este stocată. Cei care folosesc baterii SH spun că ea trebuie să aibă o vechime de ce mult jumătate de an.

Pentru orice baterie nouă cumpărată trebuie să primiți o garanție îndelungată, astfel dacă apar probleme o puteți înlocui gratis cu alta de același model. Sunt cazuri în care garanția este anulată de exemplu dacă aceasta este deteriorată de client, dacă are semne care indică o întreținere necorespunzătoare, sau dacă a fost instalată incorect la mașină și de asta s-a defectat.

Câți amperi trebuie să aibă bateria auto? Capacitatea unui acumulator Ah – amper oră – este trecută pe eticheta bateriei și arată capacitatea de stocare a electricității. Pentru ca bateria să fie bună trebuie să aibă capacitate suficient de mare, dar valoarea acesteia să fie și în funcție de alternatorul mașinii care o va alimenta.

Cum verificăm și cum protejăm bateria auto în timpul iernii? Conducători auto deja știu că în timpul iernii bateria auto trebuie întreținută corespunzător, pentru că altfel ei riscă să nu le mai pornească mașina. Dacă temperatura afară scade, motorul pornește cu un curent de două sau trei ori mai mare decât atunci când este cald. Frigul are efect negativ asupra acumulatorului mașinii, îi reduce din performanță.

Bateria este solicitată mai mult în cazul când uleiul are vâscozitatea mai mare, efect ce apare în timpul iernii. Pentru a nu avea surprize iarna este bine să vă cumpărați un set de cabluri de pornire pentru a încărca bateria de la altă mașină. Ideal este să faceți din timp o verificare la mașină, la un service auto, la acumulator și la instalația de încărcare, să observați dacă bornele bateriei sunt bine strânse, în stare bună și curate.

Valoarea măsurată a tensiuni la bornele bateriei se află cu un voltmetru și trebuie să fie cuprinsă între 13,5-14,5 V. Foarte importantă este și verificarea alternatorului mașinii, acesta trebuie să livreze suficient curent electric pentru ca mașina să funcționeze. Dacă el are probleme, degeaba schimbați acumulatorul auto.

Iarna este bine să porniți întâi farurile mașinii pentru a încălzi cât de puțin bateria înainte și abia apoi motorul. Când ați oprit mașina nu uitați să opriți toate farurile și consumatorii de curent. Dacă în bordul mașinii se aprinde un buton care indică bujii incandescente este bine să țineți cont de el, să opriți mașina și să porniți motorul după ce s-a stins acel senzor.

Vezi cele mai bune prețuri la baterii autocomandate online, la baterii pentru orice tip de mașină, care sunt livrate la domiciliu. Multe din bateriile auto pe care le găsești în supermarket-uri gen Metro, Selgros sau Dedeman sunt de mărci Bosch sau Varta. Acum poți găsi în magazinele online și alte mărci de baterii auto, ca de exemplu Caranda, Exide, Rombat sau alte firme care sunt apreciate de șoferi.

Cei mai buni acumulatori auto sunt:

  • Pentru mașini cu motoare pe benzină: Varta Black Dynamic 56 Ah; Rombat Premiere 60 Ah; Varta Blue Dynamic 60 Ah; Baterie Bosch S3 56 Ah; Tudor Hight-Tech 53 Ah TA530.

  • Pentru mașini cu motoare diesel: Tudor High-Tech TA770 77 Ah; Exide Premium 72 Ah; Varta Black 70 Ah; Rombat Pilot 77 Ah; Varta Blue 72 Ah.

Când vine vorba de baterii auto sau de acumulatori auto evitați întotdeauna produsele ieftine, de calitate îndoielnică, produsele SH. Cumpărați produse de calitate, produse bune, de brand!

Urmăriți B1TV.ro și pe