E LEGE, în România! Toți românii care vor să-și vândă mașina sunt OBLIGAȚI să facă acest lucru de acum înainte

E LEGE, în România! Toți românii care vor să-și vândă mașina sunt OBLIGAȚI să facă acest lucru de acum înainte

Toți cei care au de gând să își vândă mașina trebuie să afle noile reguli.

O nouă lege a intrat în vigoare, care îi obligă pe români să respecte anumite reguli în cazul în care doresc să își vândă propria mașină.

Și anume, cei care au o mașină pe numele lor și au încheiat un contract de asigurare RCA sunt obligați, prin lege, să își anunțe asigurătorul în momentul în care doresc să își vândă mașina.

Neapărat trebuie să faceți asta, altfel riscați să vi se întâmple mai multe probleme.

Printre motivele pentru care vânzătorul are interesul să înștiințeze asiguratorul cu privire la transferul de proprietate, se pot număra:

  • în primul rând, noul deținător al mașinii ar putea fi implicat într-un accident rutier
  • probleme atunci când e stabilit dreptul la despăgubire al noului deținător, dacă polița RCA prevede vechiul proprietar ca fiind deținător al vehiculului;
  • riscul de aplicare de malus vechiului deținător ce nu a notificat transferul (dacă acesta a încheiat asigurări RCA pentru alte vehicule), din cauza accidentului în care este implicat noul deținător, având în vedere că asigurarea există, în continuare, pe numele vechiului proprietar;
  • de asemenea, pot apărea probleme în privința regresului (întoarcerii asigurătorului împotriva vinovatului) împotriva noului deținător ce a cauzat accidentul.
  • „facilitarea evaziunii prin neplata impozitului pe mijloacele de transport de către adevăraţii proprietari”;
  • probleme când vine vorba de identificarea deținătorului real al vehiculului, în privința îndeplinirii obligației sale de a se asigura;
  • probleme legate de identificarea persoanelor ce au comis infracțiuni sau contravenții rutiere sau alte infracţiuni intenționate ce ar putea avea legătură cu problema abordată aici.

Conform Legii nr. 132/2017 („legea RCA”), asiguratul este obligat să își înștiințeze asigurătorul ori de câte ori „informaţiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe