Încasările anticipate din timbrul auto, la jumătatea cifrei avansate de ministru şi sub despăgubiri

Încasările anticipate din timbrul auto, la jumătatea cifrei avansate de ministru şi sub despăgubiri
Foto: citynews.ro

Guvernul informează că speră să obțină în 2013 încasări din timbrul de mediu estimate la 365 de milioane de lei.

Valoarea ar reprezenta jumătate din nivelul avansat de ministrul Mediului și apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, cel mai scăzut de la introducerea taxei de poluare auto.

Încasările anticipate de Executiv nu acoperă suma despăgubirilor, de 400 milioane lei, pe care statul trebuie să le achite în acest an celor peste 300.000 proprietari de maşini care au câştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe, notează Mediafax.

Din luna martie, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

În urmă cu o lună, ministrul Mediului Rovana Plumb a afirmat că suma totală ce trebuie restituită din vechea taxă auto este estimată la un miliard de lei, o sumă „enormă”, ce va fi restituită „pe măsură ce se încasează noua taxă”.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe acest an al Fondului pentru Mediu şi al Administraţie Fondului pentru Mediu arată că încasările anticipate din timbrul de mediu pentru autovehicule nu vor depăşi un total de 365,2 milioane lei.