Încasările anticipate din timbrul auto, la jumătatea cifrei avansate de ministru şi sub despăgubiri

Încasările anticipate din timbrul auto, la jumătatea cifrei avansate de ministru şi sub despăgubiri
Foto: citynews.ro

Guvernul informează că speră să obțină în 2013 încasări din timbrul de mediu estimate la 365 de milioane de lei.

Valoarea ar reprezenta jumătate din nivelul avansat de ministrul Mediului și apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, cel mai scăzut de la introducerea taxei de poluare auto.

Încasările anticipate de Executiv nu acoperă suma despăgubirilor, de 400 milioane lei, pe care statul trebuie să le achite în acest an celor peste 300.000 proprietari de maşini care au câştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe, notează Mediafax.

Din luna martie, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

În urmă cu o lună, ministrul Mediului Rovana Plumb a afirmat că suma totală ce trebuie restituită din vechea taxă auto este estimată la un miliard de lei, o sumă „enormă”, ce va fi restituită „pe măsură ce se încasează noua taxă”.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe acest an al Fondului pentru Mediu şi al Administraţie Fondului pentru Mediu arată că încasările anticipate din timbrul de mediu pentru autovehicule nu vor depăşi un total de 365,2 milioane lei.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)