Instanţa a decis: Șoferii nu pot fi amendați dacă nu au la ei polița RCA!

Instanţa a decis: Șoferii nu pot fi amendați dacă nu au la ei polița RCA!
Foto: frip.ro

Șoferii care nu au la ei polița RCA nu pot fi amendați, potrivit Digi 24.

Un bărbat amendat de polițiști pentru că nu a prezentat asigurarea auto când i s-au cerut documentele, a avut câștig de cauză în instanță după ce a contestat amenda în instanță.

Bărbatul a reușit să câstige în instanță datorită unui judecător de la Tribunalul Sălaj care a interpretat legea în astfel.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj confirmă faptul că nu este o contravenție dacă un șofer nu are asupra sa polița de asigurare.

„Se consideră că şoferul conducătorul auto nu este obligat să aibă asupra sa poliţa de asigurare. (…) Fapta conducătorului auto de a nu avea asupra sa poliţa de asigurare nu constituie contravenţie”, a confirmat Claudiu Podar, purtător de cuvânt al Tribunalului Sălaj.

Polițiștii nu sunt de acceași părere și susțin că șoferii sunt obligați să aibă asupra lor toate actele. Aceștia invocă un articol din Ordonanța 195 din 2002, în care se prevede că atunci când polițistul rutier solicită conducătorului auto, acesta este obligat să prezinte cartea de identitate, permisul, atunci când este cazul, certificatul de înmatriculare sau de înregistratre, documente referitoare la bunurile transportate precum şi alte documente prevăzute de lege.

Instanța susține că legislația rutieră rutieră trebuie să fie clară şi previzibilă, astfel încât şoferul să ştie ce îi este permis şi ce nu îi este permis în trafic. Tocmai de aceea, spun judecătorii, poliţa RCA nu poate fi inclusă la categoria „alte documente”.

Urmăriți B1TV.ro și pe