ȘOC TOTAL pentru șoferii români: Mașinile sub Euro 4 vor fi INTERZISE! Care este primul oraș din țară care ia o astfel de decizie RADICALĂ

ȘOC TOTAL pentru șoferii români: Mașinile sub Euro 4 vor fi INTERZISE! Care este primul oraș din țară care ia o astfel de decizie RADICALĂ
Foto: pixabay.com

Primăria Iași a lansat în dezbatere publică mai multe propuneri prin care îşi propune reducerea poluării din oraş.
Astfel, în următorii ani, municipalitatea ieșeană vrea să interzică tranzitarea oraşului cu maşini care au norme de poluare sub Euro 3, respectiv Euro 4.

În prezent, în Iaşi, potrivit datelor de la Primărie, sunt înmatriculate 117.000 de maşini, alte 25.000 de vehicule înmatriculate în alte localităţi tranzitând sau staţionând temporar în oraș în fiecare zi.

Iniţiativa Primăriei vine în contextul în care Iaşul este considerat unul dintre cele mai poluate oraşe din România, traficul rutier fiind considerat una dintre cauzele acestei situaţii, scrie adevarul.ro.

„Având în vedere această situaţie, care se înrăutăţeşte de la un an la altul, Primăria Municipiului Iaşi propune în dezbatere publică adoptarea unor măsuri care să diminueze poluarea aerului în Municipiul Iaşi cauzată de traficul rutier. Este o dezbatere amplă, serioasă, în care invităm să îşi spună punctul de vedere cât mai mulţi ieşeni, ONG-uri, asociaţii ale transportatorilor, asociaţii ale cicliştilor şi alte entităţi interesate să contribuie la creşterea calităţii vieţii în Municipiul Iaşi”, au precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

Aceştia au menţionat că au lansat deja în dezbatere publică o propunere care se referă „la interzicerea utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv non-Euro, în intervalul orar 6.00 – 22.00, urmând ca, gradual, să fie interzise, după anul 2021, şi alte categorii de autovehicule”.

A doua propunere se referă la interzicerea vehiculelor poluante începând cu anul 2020, fiind formulată după cum urmează:

„Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Iaşi să introducă în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care să interzică utilizarea autovehiculelor poluante după următorul principiu:
– din 2020, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iaşi a tuturor vehiculelor sub Euro 3 (anume Euro 2, Euro 1 şi non-euro);
– din 2022, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iaşi a tuturor vehiculelor sub Euro 4 (anume Euro 3, Euro 2, Euro 1 şi non-euro)?”

Municipalitatea şi-ar mai dori acordarea unor vouchere de câte 500 de euro acelor şoferilor care vor să renunţe la vehiculele vechi şi să-şi achiziţioneze altele noi, dar şi să modernizeze parcul auto al Primăriei şi societăţilor subordonate.

Dezbaterea publică se va desfăşura în următoarele trei luni, timp în care toţi ieşenii interesaţi de acest subiect pot să îşi expună punctul de vedere.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari