Palatul CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului. Istoria clădirii somptuoase, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Regele Carol și Regina Elisabeta (FOTO)

Palatul CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului. Istoria clădirii somptuoase, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Regele Carol și Regina Elisabeta (FOTO)

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

La 10 minute de mers pe jos din punctul zero al Bucureștiului, Piața Universității, se află Palatul CEC, una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală, care atrage în special prin stilul arhitectural renascentist.

Palatul CEC, denumit la început Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, este o clădire care abundă de istorie, situată pe Calea Victoriei, promenada aristrocrației bucureștene.

Foto: Wikipedia

Terenul pe care a fost construit Palatul CEC a beneficiat, putem spune, de binecuvântare. Vreme de aproape 200 de ani, în acel loc au sălășluit mănăstirea și hanul „Sfântul Ioan cel Mare”, demolate în 1875, din cauza degradării, potrivit Wikipedia.

Cei care au pus piatra de temelie a noii clădiri, în iunie 1897, au fost Regele Carol I al României și Regina Elisabeta.

Foto: Wikipedia

Realizat după planurile lui Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceză de la sfârșitul secolului XIX, Palatul CEC a fost terminat în anul 1900.

Construcția are cinci cupole de sticlă, una în mijloc și patru așezate în colțuri. Acestea nu au doar rol estetic, ci ajută acustica. Sunetul se propagă pe verticală, astfel încât ceea ce se discuta la ghișee nu putea fi auzit de celelalte persoane.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Intrarea în palat este, de asemenea, spectaculoasă. Aceasta este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Camerele Palatului sunt înnobilate cu candelabre mari aduse de la Viena.

Cea mai elegantă încăpere rămâne Sala de consiliu. Distincția acesteia se vede de cum intri. Cu o înălține de opt metri, sala este decoarată cu lambriuri sculptate și panouri de mătase verde.

Foto: Tudor Cucic/danagont.ro

Picturile interioare au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele, se detașează tabloul alegoric „Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței”, dar și tabloul „Munca” de pe peretele aulei centrale.

Foto: Wikipedia

Arhitectura sa, față de cea a altor clădiri, nu a suferit din cauza războaielor și a cutremurelor care au avut loc de-a lungul anilor.

CEC Bank şi Muzeul CEC sunt acum gazdele Palatului CEC. Muzeul a fost deschis în anul 2005. Înăuntruputeţi găsi documente şi obiecte importante din istoricul instituţiei, dar şi expoziţii de artă.

CEC-ul, ca instițutie, a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de către Alexandru Ioan Cuza.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Standard&Poor’s a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României: Există riscul retrogradării la „junk” (gunoi) / Reacția lui Tanczos Barna, ministrul Finanțelor
23:53 - Pieton accidentat de o ambulanță în Constanța. Autospeciala transporta la spital un pacient în stare critică
23:37 - Un deputat portughez e acuzat că a furat valize din aeroporturi. Conținutul unora dintre ele le-ar fi vândut online
23:26 - Furtuna Eowyn face ravagii în Marea Britanie și Irlanda. Aproape 800.000 de clădiri au rămas fără energie electrică
22:58 - Funeriu, amuzat de așa-zișii suveraniști care s-au grăbit să bage capul în poză la inagurarea noii Administrații Trump: Ridicol. Își imaginează cineva că președintele SUA chiar știe cine sunt acești oameni? (VIDEO)
22:56 - Incendiu în Crevedia. Locul în care a izbucnit focul este chiar lângă fosta stație GPL care a explodat în 2023
22:39 - Pericolele ascunse ale trendurilor de pe TikTok pentru tratarea gușei, acneei sau ridurilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă. „Se mint ei însuşi făcând asta”
22:25 - Crin Antonescu: Cu sau fără știrea sa, Călin Georgescu este candidatul Rusiei la Președinția României
22:01 - Două eleve românce date în urmărire internațională au fost găsite după patru zile. Unde se ascundeau adolescentele
21:58 - Huiduieli la ceremoniile de Ziua Unirii, de la Focșani și Iași. Muraru (PNL): Inclusiv George Simion a inflamat atmosfera și a avut acest rol de a monta acești oameni, de a-i mobiliza, în sensul de a strica această sărbătoare (VIDEO)