Cine schimbă România – Gelu Duminică luptă împotriva discriminării

Cine schimbă România - Gelu Duminică luptă împotriva discriminării

Luptă zi de zi împotriva prejudecăţilor. Este director la Fundaţia Împreună şi şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajuta pe cei discriminaţi. Gelu Duminică, luptă pentru rromii marginalizaţi şi excluşi din societate.

A făcut paşi mici dar cu impact mare pentru viitorul acestora şi vrea să le ofere dreptul la o viaţă normală, fără să se mai simtă discriminaţi.

Gelu Duminică este cel mai mic copil dintr-o familie simplă de rromi tradiţionali, din Galaţi. Tatăl său a fost judecător de stabor cu 7 clase, iar mama vânzătoare de seminţe.

Au vrut ca mezinul să meargă totuşi pe un alt drum. Aşa că după şcoală şi liceu a fost îndemnat să meargă la facultate. Din 1999 a început să activeze ca voluntar la Agenţia Împreună. A pornit de jos, ca voluntar, acum e director executiv, la al treilea mandat. E modest şi spune că vrea să ducă la capăt fiecare proiect care îi trece prin mâna.

„Eu nu cred că noi schimbăm viața, noi credem că noi ne facem treaba. Cred că România duce lipsă de profesioniști care să își facă treaba. Ceea ce noi propovăduim în Fundație este dreptul la diferență, a fi diferit nu înseamnă că ești urât”, spune directorul Fundației Împreună.

Gelu Duminică, susţine cauzele rromilor şi îi ajută să îşi dezvolte comunităţile în care trăiesc cu ajutorul propriilor resurse.

„Nu dăm nimic degeaba, adică dacă un vrei să muncești, îmi pare rău, nu primești nimic. Ai nevoie de casă? Minunat, muncește la casa ta și noi venim și te ajutăm, influențăm primăria să își dea teren, dar tu muncești la propria ta casă”, povestește Gelu Duminică.

I-au trecut peste 50 de proiecte prin mână. Fiecare are povestea lui. A ajutat sute de oameni să se pună pe picioare. Le-a întins o mână de ajutor şi le-a oferit şansă să îşi facă o viaţă mai bună. Mai mult vrea să ajute la emanciparea rromilor.

 „În momentul de față încercăm să dăm un mesaj către comunități în a nu-și mai căsători copiii atât de mici, a-i trimite la școală și facem asta folosind muzica lăutărească autentică”, adaugă președintele fundației care vine în sprijinul romilor.

Directorul Fundaţiei Împreună crede că cel mai bine este să le transmită rromilor mesaje pe care le pot înţelege. Încet încet se vad şi roadele muncii.

„Au fost colegii mei pe urmă în școli și copiii știau versurile ca marile hituri”, adaugă acesta.

Gelu Duminică are un doctorat, un masterat şi a scris două cărţi.

Gelu Duminică, președintele Fundației Împreună

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - Iran: Două femei au fost arestate după ce un bărbat le-a turnat iaurt pe păr pentru că aveau capetele descoperite (VIDEO)
23:40 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Eliberarea de contractele sufletului. Tehnici și practici spirituale (VIDEO)
23:06 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt contractele sufletului și cum ne limitează (VIDEO)
22:33 - Pavel Popescu (PNL): AUR face constant un joc de destabilizare a României. E nevoie de o comisie de anchetă parlamentară serioasă pe tot ce înseamnă ingerința Rusiei în politica, economia și media românești (VIDEO)
21:53 - Scandalul vaccinurilor anti-COVID | Mihăilă, replică la acuzațiile lui Rafila: Noi nu puteam negocia numărul de doze. Alternativa era să las populația fără vaccin / Atunci nu aveam de unde ști cum va evolua pandemia (VIDEO)
21:02 - Cătălin Bordea, de la ”America Express” direct la psiholog: „Înainte eram moldovean până la capăt, dar acolo am pățit o chestie foarte… și încă mi se întâmplă”
20:47 - Bani, înscrisuri şi materiale importante pentru anchetă, găsite la percheziţiile din dosarul privind fraudarea fondurilor pentru ucraineni. Prejudiciul e de 2 milioane de euro
20:17 - Spitalele județene din Buzău şi Ploieşti fac între ele schimb de pacienţi pentru că nu au medici să-i trateze
19:49 - Victor Vrînceanu, primele declarații după despărțirea de Andreea Antonescu: „Nu am putut suporta”
19:21 - Ilona Brezoianu, probleme după ce și-a cumpărat noul apartament: „Am investit atâția bani și ajung să mă spăl ca pe vremuri…”