Adio tichete de masă din 2018? Calde mulțumiri guvernului social-democrat

Adio tichete de masă din 2018? Calde mulțumiri guvernului social-democrat

Societatea românească parcurge o perioadă dificilă, dezbaterile publice având în centru noua legislație a Guvernului PSD privind salarizarea angajaților din domeniul public și din cel privat. Numeroase consecințe negative sau pozitive decurg din această modificare. Cu toate că PSD se laudă că este promotorul prin excelență al protecției sociale, multe măsuri luate de acest executiv dovedesc exact contrariul.

Astfel, trecerea la impozitarea cifrei de afaceri în loc de cea a profiturilor, la firmele cu venituri sub un milion de euro, pune sub semnul întrebării viitorul tichetelor de masă, considerate cheltuieli sociale ale angajatorului, acum deductibile fiscal.

Numărul persoanelor care vor mai primi, după data de 1 ianuarie 2018, de tichete de masă ar putea scădea dramatic în urma modificării sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.

În plus ar putea să dispară și alte beneficii ale angajaților. Sunt incluse aici:

  • ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

  • cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități aflate în administrarea contribuabililor, precum: creșe, grădinite, școli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamiliști și altele asemenea;

  • cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

  • alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern.

Având în vedere vor plăti impozit în funcție de veniturile firmei și nu în funcție de profitul acesteia, angajatorii nu vor mai fi motivați fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din profitul impozabil.

„Nu se pune problema deductibilității când e vorba de impozitul pe venit și nu pe profit, deci nu există cheltuieli deductibile, niciun fel. Acestea (tichetele – n.red.) vor fi acordate dar nu va exista nici un avantaj fiscal în urma acordării lor. Angajatorul le-ar putea acorda ca să păstreze salariații cu el, nu mai avea motivare fiscală. Aici va intra absolut orice cheltuială deductibilă. Angajatorii vor acționa diferit, nu va exista o singură modalitate de reacție. Nu cred că obligatoriu se va micșora numărul celor care primesc bonuri, mai ales că acest drept este trecut în contractele de muncă. Dacă se schimbă și se renegociază contractele din cauza introducerii contribuțiilor sociale, s-ar putea să apară situații în care să se rediscute problema aceasta, căci se va renegocia tot contractul”,spune consultantul fiscal, Dan Schwartz, potrivit Digi 24.

Aspectele de mai sus nu au legătură cu prevederile incluse în legea salarizării conform cărora bugetarii nu vor mai primi din decembrie 2018 bonuri de masă, ci o indemnizație de hrană egală cu echivalentul a două salarii minime pe economie. În România peste 2,5 milioane angajați primesc tichete masă de la angajatori. Aceasta înseamnă că de facilitate beneficiază un salariat din doi.