BOMBĂ ÎN ECONOMIE: Al doilea GRUP PETROLIER din lume ca mărime, vine în România! Ce ni se pregătește

BOMBĂ ÎN ECONOMIE: Al doilea GRUP PETROLIER din lume ca mărime, vine în România! Ce ni se pregătește

China National Petroleum Company (CNPC), al doilea grup petrolier din lume ca mărime, își deschide o filială în România, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial de marți, scrie Libertatea.

CNPC este una dintre cele trei mari companii petroliere ale Chinei, alături de Sinopec și CNOOC, toate controlate de către statul chinez. Sucursala București are ca obiect principal de activitate serviciile de arhitectură, inginerie și consultanță tehnică legate de acestea.

Compania se află pe locul al patrulea întopul Fortune 500și a consemnat în anul 2016, ultimul pentru care există date oficiale, venituri totale de 262,5 miliarde de dolari și un profit net de 1,87 miliarde de dolari.

Gigantul are active de 585,6 miliarde de dolari și 1,5 milioane de angajați.

CNPC deține atât zăcăminte de petrol și gaze, cât și o vastă rețea de stații de distribuție a carburanților. PetroChina, una dintre unitățile CNPC, este listată pe bursele din Shanghai, Hong Kong și New York, fiind prima companie din lume care a atins o capitalizare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari, în anul 2007, când a fost listată pe bursă, după cum scria la acel momentThe Guardian.

Mai multe grupuri chinezești negociază mari investiții în România. China General Nuclear Power Corp negociază cu Nuclearelectrica realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect de 6,5 miliarde de euro.

De asemenea, China Huadian vrea să realizeze un nou grup pe lignit la termocentrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Realizarea acesteia costă 1 miliard de euro.

Un alt grup petrolier din China,CEFC, despre care se spune că e o interfață a armatei chineze, a achiziționat 51% din fostul grup Rompetrol, tranzacâia nefiind finalizată din cauza sechestrului pus de DIICOT într-un dosar care implicămai mulți directori ai companiei și foști miniștri.

Alte grupuri chineze prezente în România suntproducătorul de smartphone-uri și echipamente telecom Huawei, dar și ChemChina, care a cumpărat în 2015 producătorul italian de anvelope Pirelli care deține o fabrică de cauciucuri auto la Slatina, județul Olt.

De asemenea, fostulComtim este deținut de cătreShuanghui Group, cel mai mare procesator de carne din China. Acesta a preluat Smithfield Foods în 2013 pentru 7,1 miliarde de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe