Bulgaria, Grecia, România și Ungaria s-au angajat să-şi furnizeze reciproc gaz natural

Bulgaria, Grecia, România și Ungaria s-au angajat să-şi furnizeze reciproc gaz natural

Reprezentanții companiilor de transport a gazelor din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au semnat joi, la Bruxelles, un Memorandum de înțelegere privind realizarea Coridorului vertical de gaze. Prin intermediul documentului, statele se angajează să dezvolte și să promoveze atât proiectele-cheie de interconectare transfrontalieră, identificate de Comisia Europeană ca fiind de „interes comun”, cât și orice alte proiecte care contribuie la realizarea coridorului.

Bulgartransgaz EAD informează că astfel de proiecte vor ajuta la crearea unei piețe liberalizate, competitive și transparente a gazelor naturale în Bulgaria, precum și la diversificarea surselor și a rutelor, potrivit Dnevnik, citată de Rador.

Noul Memorandum de Înțelegere semnat va contribui la continuarea bunei cooperări și coordonări între operatori, precum și la finalizarea derulării și implementării de noi proiecte.

Acestea sunt proiectul pentru un terminal de gaz natural lichefiat în apropiere de Alexandroupolis și interconectarea Grecia-Bulgaria (IGB). Cele două proiecte sunt esențiale pentru realizarea diversificării surselor și rutelor, deoarece vor oferi accesul Europei Centrale și de Sud-Est la gazul natural din Azerbaidjan prin conductele de gaze trans-adriatice și trans-anatoliene deja construite în Grecia și Turcia, precum și GNL din diferite surse, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, Bulgaria iese treptat din dependența totală de livrările ruseşti, care a fost cea mai evidentă acum 10 ani, în criza de gaze din ianuarie 2009, cu suspendarea tranzitului rusesc prin Ucraina.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:59 - Rusia: Atacuri în Daghestan. Şase poliţişti şi un preot au fost ucişi (VIDEO)
23:46 - Patru oameni au mai rămas în cursa pentru șefia USR. Cristian Seidler vrea un tandem – el, la conducerea partidului, Elena Lasconi – candidata USR la prezidențiale (VIDEO)
23:14 - IPS Teodosie, sfaturi în căsnicie: Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
22:52 - Botoșani: Accident de muncă o fabrică de lactate. Patru bărbaţi au căzut într-un bazin de decantare / UPDATE: Toți cei patru au murit. Printre ei e și directorul fabricii
22:33 - De ce-și găsesc fetele tot mai greu iubiți? Jorge: „Băieții zici că s-au ascuns în gaură de șarpe. Sau dacă sunt, n-ai ce să faci cu ei, că nu sunt destul de maturi. Băi băieți, hai să ne revenim un pic!”
21:59 - „A murit ca un câine”. Văduva victimei lui Mario Iorgulescu e disperată, după ce a aflat că pedeapsa acestuia cu închisoarea a fost anulată: „Nu mai rezist, nu mai suport”
21:26 - Connect-R, dezvăluiri emoționante despre părinții săi: Mama vinde și acum ziare la tarabă. Tata este un copil și așa a rămas toată viața
21:05 - Irina Columbeanu are planuri mari. În ce țară din Europa își dorește să studieze: „Vreau să merg la o școală de medicină. Sunt foarte pasionată de acest subiect”
20:41 - Ca-n filmele de comedie: Cum s-a ales un hoț beat cu încă două acuzații, pe lângă cea de furt calificat
20:22 - Nouă metodă de înșelăciune – „coletul”. Recomandările polițiștilor