Ce SALARII au politicienii germani și cât CÂȘTIGĂ Angela Merkel comparativ cu alţi lideri internaționali

Ce SALARII au politicienii germani și cât CÂȘTIGĂ Angela Merkel comparativ cu alţi lideri internaționali

Cât de bine plătită este Angela Merkel comparativ cu alţi politicieni de rang înalt din lume? Deutsche Welle a făcut o analiză în acest sens, pe care o prezentăm via Capital.

Sistemul de remunerare a politicienilor din Germania este mai complicat. Oficial, pentru munca depusă, parlamentarii nu primesc salarii, ci "indemnizaţii" de 9542 de euro lunar plus o sumă pauşală (un fel de diurnă) de 4318 euro neimpozabilă, destinată cheltuielilor aferente mandatului politic: o locuinţă în apropierea Bundestag-ului, deplasări, hrană, etc.

Fiecare deputat are de asemenea dreptul să-şi utileze biroul cu echipamente la cele mai noi standarde într-un cuantum maxim de 12.000 de euro pe an. Banii sunt decontaţi ulterior numai în baza facturilor prezentate. Indemnizaţiile sunt ajustate anual după tendinţa generală a salariilor din anul precedent.

În parlamentele de land se câştigă mai puţin și foarte variabil de la o zonă la alta. Dacă un deputat din Hamburg primeşte 2641 euro lunar şi o sumă pauşală de 350 de euro, un parlamentar din landul Renania de Nord-Vestfalia este remunerat cu 9.500 de euro pe lună şi atât.

Cât primesc lunar Angela Merkel, Sigmar Gabriel, Frank-Walter Steinmeier & Co?

Cancelara Merkel este recompensată lunar cu suma de 17.732 de euro plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcţiei sale în sectorul public. Chiar dacă are numai o funcţie reprezentativă preşedintele Frank-Walter Steinmeier beneficiază lunar de echivalentul a 90% din indemnizaţia cancelarei, cu tot cu sporuri, atingând 19.719 euro în fiecare lună. Fiecare ministru federal beneficiază de 15.000 de euro lunar, inclusiv sporuri.

Membrii cabinetului mai primesc şi indemnizaţiile la care au dreptul în calitate de deputaţi în Bundestag: 12.270,96 euro pe an pentru cancelar şi câte 3.681,36 euro pentru fiecare ministru.

Totuşi, indemnizaţiile politicienilor germani par mici în comparaţie, de exemplu, cu salariile încasate la vârful sectorului privat. Astfel, preşedintele consiliului de administraţie al unei bănci de economii poate primi anual şi peste 850.000 de euro – estimează portalul correctiv.org.

Cum stă treaba comparativ cu liderii de peste hotare?

Puţini politicieni de rang înalt câştigă mai mult ca Angela Merkel, printre ei preşedintele SUA cu un venit anual de 333.000 de euro şi premierul Lee Hsien Loong (Singapore) cu aproape 1,5 milioane de euro pe an!

Comparativ, indemnizaţia preşedintelui României este de 17.400 lei brut (3800 euro). Premierul primeşte lunar 16.675 lei brut (3600 euro), iar un ministru încasează 15.255 lei brut (3300 euro). De venituri lunare semnificativ mai consistente beneficiază preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară- 70.000 lei (15000 euro) – sau guvernatorul Băncii Naţionale – 24.000 lei (5200 euro).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:56 - Alegeri parlamentare 2024: Peste 742.000 de români au votat în diaspora până la ora 21:00
21:50 - Cătălin Drulă: Discuțiile despre viitoarea guvernare nu trebuie făcute sub presiunea timpului, ci mai degrabă sub presiunea măsurilor și reformelor pe care le va lua acel guvern. Este timp pentru discuții (VIDEO)
21:39 - Tudose spune că Lasconi încă e așteptată să-i ceară scuze lui Ciolacu: Nu noi avem nevoie de voturi în turul 2, iar comportamentul său față de PSD și Ciolacu în ultimele zile n-a fost cel mai elegant (VIDEO)
21:37 - Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Le mulțumim celor care au înțeles pericolul și au venit să ne voteze”
21:33 - Eugen Tomac: N-am fost pregătiți de un asemenea tsunami politic. Alianța forțelor de dreapta, cu puținele resurse pe care le are, în următoarele zile va face campanie pentru Elena Lasconi (VIDEO)
21:26 - Simion (AUR): Valorile tradiționale au vorbit. În ultimele luni au tras în noi cu tot ce au avut și tot nu au reușit să ne distrugă. Poporul român a votat majoritar pentru forțele suveraniste (VIDEO)
21:17 - Elena Lasconi, după rezultatele exit-poll: Cel mai înțelept ar fi să așteptăm numărătoarea de mâine / Dacă suntem uniți, roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația
21:14 - Marcel Ciolacu: Am înțeles exact răspunderea pe care o avem față de România (VIDEO)
21:10 - Rezultate exit-poll Sociopol pentru alegerile parlamentare: PSD, pe primul loc cu 26%. AUR are 20%. PNL și USR au 15%, respectiv 14%
21:08 - Bolojan: Va fi un Parlament pulverizat, cu mai multe partide / PNL e dispus să participe la o coaliție de guvernare, astfel încât să fim un factor de modernizare. Baza de discuție va fi programul nostru de reforme (VIDEO)