Directorul ASPA: Este exclus un adăpost pentru toţi câinii din Bucureşti, costurile ar ajunge la 54 de milioane de euro anual

Directorul ASPA: Este exclus un adăpost pentru toţi câinii din Bucureşti, costurile ar ajunge la 54 de milioane de euro anual
Foto: rnews.ro

Răzvan Băncescu, directorul general al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), spune că este exclusă construirea unui adăpost pentru toţi câinii comunitari din Bucureşti, costurile ajungând la 54 de milioane de euro pe an, bugetul pe 2013 al ASPA fiind de 4 milioane de euro.

„Pentru a investi într-un centru trebuie să avem un studiu de fezabilitate, să treacă de consiliu, să luăm aprobări, se face referat, devizul de cost. „Caut să improvizez, să cresc capacitatea de la Mihăileşti“, a declarat Răzvan Băncescu.

Directorul general ASPA a precizat că aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu legea privind eutanasierea câinilor, scrie Ziarul Financiar.

Acesta a subliniat că este exclus să investească într-un centru cu 30.000 de locuri pentru câini sau pentru toţi câinii din Capitală, adică 64.000 în total.

„Sunt costuri cu întreţinerea, ventilaţia, mâncarea. 10 lei pe zi ne costă să ţinem un câine în adăpost.“ Potrivit calculelor ZF, bazate pe declaraţia lui Băncescu, costul cu întreţinerea tuturor câinilor fără stăpân în adăposturi ar ajunge la circa 150.000 de euro zilnic, adică 54 mil. euro pe an. Bugetul pe 2013 al ASPA este de 4 mil. euro”, a mai spus Băncescu.

Potrivit acestuia, strategia este să strângă mai întâi câinii din zona grădiniţelor, şcolilor, din curtea spitalelor şi din parcuri şi să extindă capacitatea adăpostului de câini din Mihăileşti.

„Am făcut câteva improvizaţii la centrul din Mihăi­leşti, nişte ţarcuri din sârme pentru câinii pe care îi strângem. Am creat încă 100 de locuri“, a spus Băncescu, numit în august anul trecut la conducerea ASPA. Anterior el a lucrat pe consultanţă proiecte, în „zona medicală“.

În cele două centre pentru câini încap acum 700 de animale.

„Strângerea câinilor este cea mai simplă. Bugetul pe care îl are ASPA în acest an este pentru capturarea câinilor, sterilizarea lor şi returnarea în teritoriu, nu pentru eutanasiere sau dezvoltare de centre noi“.

ASPA plăteşte hingherilor contractaţi 219 lei pentru fiecare câine prins.

Urmăriți B1TV.ro și pe