Grecia: Companiile germane Siemens, Daimler şi Rheimentall, implicate într-un dosar de corupție. Siemens, acuzată că a mituit responsabili publici pentru obținerea unui contract de modernizare a rețelei telefonice

Grecia: Companiile germane Siemens, Daimler şi Rheimentall, implicate într-un dosar de corupție. Siemens, acuzată că a mituit responsabili publici pentru obținerea unui contract de modernizare a rețelei telefonice
Foto: rt.com

Scandal uriaş în Grecia, unde giganţii Siemens, Daimler şi Rheimentall sunt implicaţi într-unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din istorie, potrivit AFP, informează B1 TV.

64 de persoane implicate în conducerea giganţilor germani Siemens, Daimler, Rheinmetall sunt anchetate în Grecia pentru corupţie şi spălare de bani, anunţă AFP. Printre acestea, se numără nu mai puţin de 19 directori de la Siemens care urmează să apară în faţa justiţiei în ceea ce americanii de la CorpWatch au numit „cel mai mare scandal in care este implicata o companie dupa Război, în Grecia.

Este vorba despre „cel mai mare scandal in care este implicata o companie dupa Razboi, in Grecia”, potrivit organizatiei americane CorpWatch, care analizeaza practicile marilor companii.

Ancheta a durat noua ani si s-a ajuns la un dosar de peste 2.300 de pagini. Nemţii de la Siemens sunt acuzaţi că au mituit responsabili publici pentru obtinerea unui contract enorm de modernizare a retelei telefonice grecesti, la finele anilor 90. În total, grupul bavarez ar fi dat 70 de milioane de euro mită pentru contractul privind trecerea la digital al societatii grecesti de telecomunicatii OTE. Este vorba despre aceeaşi societate care în România a cumpărat Romtelecom şi care la rândul ei este în proprietatea Deutsche Telecom.

Printre acuzaţi se numără fostul director general al Siemens în Grecia, Michalis Christoforakos. Acesta a reuşit să se refugieze în Bavaria iar justiţia germană refuză categoric extrădarea sa.

Gigantul Siemens este de asemenea implicat intr-un dosar de coruptie privind sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004.

Constructorul auto Daimler a intrat si el in vizorul justitiei grecesti pentru o dare de mită de 100 de milioane de euro în vederea atribuirii unor contracte de achiziţie de vehicule militare.

Acestea nu sunt singurele companii germane acuzate că au profitat de situaţia din Grecia, cunoscuită ca fiind una dintre cele mai corupte ţări din Europa.

În 2012 grupul de apărare Rheinmetall a fost condamnat sa plateasca o amenda de 37 milioane de euro dupa ce ar fi mituit mai mulţi responsabili din ministerul grec al Apararii. La acel moment, miza era vanzarea sistemului sau de aparare antiaeriana pentru 150 de milioane de euro. Doi fosti directori ai Ferrostaal au fost de asemenea condamnati, iar compania a trebuit sa plateasca 140 de milioane de euro pentru acordarea unor comisioane oculte pentru obtinerea unor contracte de livrare de submarine.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:51 - 20 de civili au murit în urma bombardamentelor din Donețk și Lugansk
23:50 - Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
23:46 - Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că reprezentanții celor două țări „nu ar trebui să se obosească” să vină la Ankara. Care sunt nemulțumirile lui Erdogan
23:15 - Activitatea partidului comunist, interzisă pe teritoriul Ucrainei
23:13 - Ministerul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu / Secretarul de stat Brădățan a exprimat un punct de vedere nume personal, spune instituția
22:42 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
22:38 - Tanczos Barna: Se depune prima plângere penală pe infracțiunea de îngropare de deșeuri. Fapta nu se mai sancționează contravențional, ci cu închisoare de la 3 la 5 ani (VIDEO)
22:33 - Un pacient de 18 ani, din Prahova, ar fi fost agresat sexual de un asistent
22:11 - Șeful MAI, întrevedere în SUA cu un oficial american de rang înalt. Lucian Bode: Traficul de persoane, un flagel care distruge multe vieți. Avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate
22:08 - Premierul Estoniei îi îndeamnă pe liderii mondiali să nu-l mai sune pe Putin