Isărescu: România a repatriat aurul Poloniei, însă Rusia nu a returnat tezaurul României

Isărescu: România a repatriat aurul Poloniei, însă Rusia nu a returnat tezaurul României

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, joi, în cadrul unei ceremonii la Ambasada Poloniei, că România a repatriate Poloniei aurul rămas în tezaurului BNR până în 1947.

Acesta nu a uitat să menționeze că, de cealaltă parte, România nu a primit înapoi tezaurul trimis în Moscova în urmă cu aproape 100 de ani.  

„În decembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, România a trimis aurul în Moscova către o ţară aliată, departe de linia frontului, printr-un teritoriu care era incomparabil mai prietenos decât cel străbătut de aurul polonez în anul 1939. Şi aurul nostru nu a fost returnat în România, după aproape 100 de ani”, a declarat Isărescu, citat de Ziarul Financiar.

În septembrie 1939, prin România a fost evacuat tezaurul Bank Polsky, banca cetrală poloneză, care avea în acel moment un statut similar cu cel al Băncii Naţionale a României. O mică parte din tezaurul polonez nu a mai reuşit să părăsească România şi a rămas în custodia BNR până în 1947.

Guvernatorul BNR s-a aflat la această ceremonie pentru a i se înmâna Crucea de Comandor al Ordinului de Merit a Poloniei.

„Această distincţie mi-a fost acordată în semn de recunoaştere a contribuţiei mele la dezvoltarea cooperării polono-române şi promovarea cunoaşterii istoriei comune a ţărilor noastre. Cu toate acestea, eu cred că această distincţie este meritată aât de Banca Naţională a României, o instituţie în care mi-am petrecut 22 de ani din cariera mea, cât şi de predecesorii mei de la banca centrală şi eforturilor lor, făcute în scopul de a ajuta poporul polonez să-şi salveze tezaurul”, a mai adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:21 - Cum pot plăti companiile din UE pentru gazul rusesc fără a încălca sancțiunile împotriva Rusiei. Explicațiile Comisiei Europene
23:51 - 20 de civili au murit în urma bombardamentelor din Donețk și Lugansk
23:50 - Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
23:46 - Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că reprezentanții celor două țări „nu ar trebui să se obosească” să vină la Ankara. Care sunt nemulțumirile lui Erdogan
23:15 - Activitatea partidului comunist, interzisă pe teritoriul Ucrainei
23:13 - Ministerul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu / Secretarul de stat Brădățan a exprimat un punct de vedere nume personal, spune instituția
22:42 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
22:38 - Tanczos Barna: Se depune prima plângere penală pe infracțiunea de îngropare de deșeuri. Fapta nu se mai sancționează contravențional, ci cu închisoare de la 3 la 5 ani (VIDEO)
22:33 - Un pacient de 18 ani, din Prahova, ar fi fost agresat sexual de un asistent
22:11 - Șeful MAI, întrevedere în SUA cu un oficial american de rang înalt. Lucian Bode: Traficul de persoane, un flagel care distruge multe vieți. Avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate