Pensiile speciale, sugativa bugetului de stat: Sunt mai mari, în medie, de 12 ori decât cele din sistemul public

Pensiile speciale, sugativa bugetului de stat: Sunt mai mari, în medie, de 12 ori decât cele din sistemul public
Foto: cititulnudoare.ro

Pensiile speciale sunt o adevărată sugativă a fondurilor de la bugetul de stat. Mai mari de 12 ori, în medie, decât cele din sistemul public, aceste pensii scot 640 de milioane de lei din bugetul anului 2016. Parlamentarii, diplomaţii, magistraţii, piloţii se numără printre cei care se bucura de pensiile speciale.

Deşi bugetul are dificultăți, de mai mulți ani, să susțină plata pensiilor, cele speciale devin tot mai tentante. Asta în condiţiile în care pensia medie din sistemul public, calculată în funcție de contribuție, este de 885 lei, transmite B1 TV.

Datele Ministerul Muncii arată că peste 3,5 milioane de pensionari au până într-o mie de lei și încă 1,5 milioane între 1.000 și 2.000 lei.

Pensia medie este de 11.000 de lei pentru personalul din aviație, de aproape 8.000 de lei pentru magistrați și de aproximativ 5.000 lei pentru diplomați.

Pentru fiecare dintre ele, subvenția de la bugetul de stat este cel puțin echivalentă cu valoarea pensiei care s-ar cuveni conform contribuției achitate de-a lungul anilor de muncă.

De exemplu, pentru personalul navigant, pensia conform contribuției este de aproximativ 2.600 lei, iar suma care se adaugă de la buget este circa 8.300 de lei.

Cu toate că presiunea pe care pensiile speciale o pun pe cheltuielile de la buget este mare, în Parlament, au trecut și alte inițiative legislative care acordă astfel de avantaje și altor categorii.

Una dintre ele este legea prin care primarii, viceprimarii sau șefii de Consilii Județene vor primi, de anul viitor, pensie de serviciu, în funcție de mandate, de la 1.500 lei până la 5.200 lei lunar.

În același timp, voci din sindicate cer aceste privilegii și pentru funcționarii publici sau pentru alte profesii.

Urmăriți B1TV.ro și pe