Prețuri umflate, în ciuda scăderii TVA-ului la alimente la 9%. Masa de Crăciun este mai scumpă ca anul trecut (VIDEO)

Prețuri umflate, în ciuda scăderii TVA-ului la alimente la 9%. Masa de Crăciun este mai scumpă ca anul trecut (VIDEO)
Foto: Captură video

Masa de Crăciun a românilor de anul aceste se dovedeşte a fi extrem de costisitoare.

Chiar dacă TVA-ul la alimente a scăzut în acest an de la 24% la 9%, multe dintre produse sunt chiar mai scumpe decât anul trecut.

Asta deşi specialiştii susţineau atunci când a intrat în vigoare măsură că preţurile ar fi trebuit să fie cu 12-13% mai mici.

Prețuri umflate, în ciuda scăderii TVA-ului la alimente la 9%. Masa de Crăciun este mai scumpă ca anul trecut

#DIRECT_ONE_e1dzvn#

Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că hypermarketurile au umflat extrem de mult preţurile, în special în ultimele zile. Şi asta în cazul multor produse, deşi preţurile de la raft ar fi trebuit să scadă între 11 şi 13% după ce Guvernul a redus în iunie TVA de la 24 la 9%.

Analizând preţurile din 5 magazine, constatăm, de exemplu, că un kilogram de cartofi este acum mai scump în absolut toate hipermarketurile verificate, ajungând chiar şi la 2,6 lei.

Zahărul, atât de folosit în această perioadă de gospodine, a ajuns să aibă anul acesta la raft un preţ mai scump după reducerea TVA.

Şi lămâile costă mai mult decât la Crăciunul trecut.

Ce-i drept, există şi produse unde reducerea TVA şi-a făcut efectul. Laptele s-a ieftinit anul acesta în toate magazinele analizate. Dacă în 2014, costul unui litru de lapte nu era mai mic de 4 lei, astăzi îl găsim şi la 3,48 lei. Şi cei care vor cumpăra pulpă de porc pentru masa de Crăciun vor avea parte de o surpriză plăcută în galantare. În toate magazinele preţul acesteia a scăzut de la 17,99 lei la 11,99 lei kilogramul.

Ouăle intră şi ele pe lista scurtă a produselor ieftinite de majoritatea magazinelor.

În cazul untului însă, unele magazine au preferat să afişeze preţuri mai mari în ciuda reducerii TVA, unele să le micşoreze, iar altele să păstreze tarifele de anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe