ŞOC pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă: Programul ‘Prima Casă’ ar putea să dispară după introducerea ‘taxei pe lăcomie’!

ŞOC pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă: Programul 'Prima Casă' ar putea să dispară după introducerea 'taxei pe lăcomie'!

Veşti proaste pentru românii aflaţi în căutarea unei locuinţe. Programul „Prima Casă” ar putea să dispară după noile modificări legislative, taxa pe activele bancare fiind cea care ar face acest produs perdant pentru bănci.

Votarea bugetului de stat pe 2019 va aduce probabil şi aprobarea plafonului pentru reînceperea derulării programului Prima Casă, chiar dacă acum va fi impusă limită de vârstă şi un nivel mai mare al avansului.

Numai că nu se ştie câte bănci vor mai participa la acest program. Chiar dacă au garanţia statului şi implicit sunt obligate să constituie provizioane mai mici, datorită faptului că acest produs a devenit neprformant, toate băncile ar trebui să renunţe la distribuirea sa, scrie economica.net.

Mai exact, toate ofertele existente în piaţă au o dobândă de maximum 5,5%, în condiţiile impuse de legislaţia programului.

După introducerea „taxei pe lăcomie”, costurile – oricum mari – ale acestui produs au ajuns la minimum 7,5%, ceea ce înseamnă că băncile ar accepta să dea credite „Prima Casă” cu o pierdere asumată de minimum 2%.

O serie de bănci au decis deja să restrângă mai rapid decât trebuia reţeaua bancară, (în general reduc într-un an ceea ce era prevăzut a se întâmpla în doi sau trei ani), stoparea oricărui tip de investiţii şi odată cu acestea punerea în ecuaţie a unor programe cu garanţie guvernamentală, care între timp au devenit neprofitabile şi chiar generatoare de pierderi.
Un astfel de exemplu îl constituie chiar programul „Prima Casă”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:14 - IPS Teodosie, sfaturi în căsnicie: Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
22:52 - Botoșani: Accident de muncă o fabrică de lactate. Patru bărbaţi au căzut într-un bazin de decantare / UPDATE: Toți cei patru au murit. Printre ei e și directorul fabricii
22:33 - De ce-și găsesc fetele tot mai greu iubiți? Jorge: „Băieții zici că s-au ascuns în gaură de șarpe. Sau dacă sunt, n-ai ce să faci cu ei, că nu sunt destul de maturi. Băi băieți, hai să ne revenim un pic!”
21:59 - „A murit ca un câine”. Văduva victimei lui Mario Iorgulescu e disperată, după ce a aflat că pedeapsa acestuia cu închisoarea a fost anulată: „Nu mai rezist, nu mai suport”
21:26 - Connect-R, dezvăluiri emoționante despre părinții săi: Mama vinde și acum ziare la tarabă. Tata este un copil și așa a rămas toată viața
21:05 - Irina Columbeanu are planuri mari. În ce țară din Europa își dorește să studieze: „Vreau să merg la o școală de medicină. Sunt foarte pasionată de acest subiect”
20:41 - Ca-n filmele de comedie: Cum s-a ales un hoț beat cu încă două acuzații, pe lângă cea de furt calificat
20:22 - Nouă metodă de înșelăciune – „coletul”. Recomandările polițiștilor
19:59 - Cu cât a crescut datoria guvernamentală. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor
19:36 - Aproape 50.000 de cazuri de violență domestică în primele cinci luni ale acestui an. Femeile și copiii, principalele victime