Raport: Până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări

Raport: Până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări
Foto: jurnaluldebuzau.ro

Un raport al institutului olandez de cercetare Transnational Institute (TNI) atrage atenția asupra faptului că până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări, cu consecințe dramatice asupra economiei naționale, informează Digi 24.

Potrivit autorilor raportului ”Acapararea și concentrarea terenurilor”, una dintre caracteristicile acestui fenomen este ”apariția unor mari holdinguri agroalimentare formate cu ajutorul capitalului internațional”. Astfel de holdinguri ajung la mărimi foarte mari, chiar peste standardele europene. De exemplu, compania Maria Group deține 65.000 de hectare (suprafață comparabilă cu cea a Insulei Mari a Brăilei).

Investițiile străine în ferme din România s-au triplat între anii 2005-2009. Astfel, se estimează că între 20%-30% din terenul agricol este controlat de investitori din afara UE, în timp ce 10% din terenuri sunt controlate de investitori din afara spațiului comunitar.

În același timp, autorii studiului sunt sceptici în ceea ce privește locurile de muncă aduse de investițiile străine.

”Este neclar dacă populația locală a beneficiat de aceste investiții și dacă acestea au contribuit la dezvoltare rurală. Un exemplu este Rabo Farm un fond de investiții în agricultură valorând 315 milioane euro, înființat de banca olandeză Rabo Bank”, se arată în raportul citat.

Alte exemple sunt cazurile Genagricola, divizia agricolă a firmei italiene de asigurări Generali ce controlează 4.500 de hectare în România, firmă care, în anul 2013 a creat doar 62 de locuri de muncă, Transavia, o afacere care controlează 12.000 de hectare de teren în județul Cluj, și generează doar o duzină de angajați.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`