România, lăudată de un grup de experți pentru reformele dure implementate în timpul crizei economice

România, lăudată de un grup de experți pentru reformele dure implementate în timpul crizei economice
Foto: en.irefeurope.org

Grupul european de experți IREF a dat România drept exemplu de stat care a demonstrat că, pe timp de criză economică, este necesară implementarea unor reforme dure și că, tot în această perioadă, nu trebuie să se facă deloc concesii sub presiunea protestelor. Italia și Spania sunt prezentate și ele în termeni laudativi.

IREF susține că, deși aceste state au fost printre cele mai lovite de criză, ele au reușit să se redreseze și în acest moment înregistrează o creștere economică solidă. Avansul este pus pe seama reformelor politice "curajoase" şi dure, care au avut rolul de a redresa piaţa muncii pe teritoriul lor, se arată în studiu.

"România cunoaşte cea mai mare creştere a PIB-ului dintre toate statele membre UE, respectiv de 4,3 la sută. În Spania a fost înregistrată o creştere a PIB-ului de 2,5 la sută pe an, în timp ce, în Italia, rata şomajului scade în mod constant de aproape trei ani", detaliază IREF.

Grupul de experți a lăudat aceste trei state deoarece guvernele lor nu au dat înapoi de teama protestelor. Totodată, acesta a susținut că aceeași abordare ar trebui să caracterizeze și alți lideri europeni.

"În 2009, România a micşorat salariile angajaţilor bugetari cu 25 la sută, însă a decis să menţină cota unică de impozitare la 16 la sută continuând, în acelaşi timp, procesul de privatizare a economiei şi implementând un nou sistem de asigurări sociale. Astăzi, în afară de creşterea economică înregistrată, ţara anunţă o destul de mare creştere a puterii de cumpărare: + 25 la sută, faţă de finalul anilor '90. De asemenea, au fost înregistrate rezultate bune la nivel industrial, mai ales datorită industriei automobilelor: în anul 2015, Dacia Logan a fost maşina cea mai vândută în Franţa, dintre maşinile care fac parte din această categorie", a explicat IREF.

Ultima oră
18:29 - Curtea Supremă a decis: Furtul comis cu masca de protecție pe față reprezintă furt calificat
18:17 - Imaginea Poștei Române, folosită prin SMS-uri în atacuri informatice. „Scenariul propus de atacatori este clasic”
18:09 - Dan Vîlceanu: România și-a îndeplinit obiectivele din PNRR până în prezent. Suntem, probabil, singurul stat care are implementat un sistem IT pentru monitorizarea Planului (VIDEO)
18:04 - Dan Vîlceanu: Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR / 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor până acum. Trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului și pe eliminarea inechităților (VIDEO)
18:04 - Alexandru Arșinel s-a pensionat. Contractul său de consilier artistic la Teatrul Constantin Tănase nu a mai fost prelungit
17:49 - Record de infecții Covid în Germania, peste 200.000 în ultimele 24 de ore. Se ia în considerare vaccinarea obligatorie (VIDEO)
17:44 - Fiecare al 5-lea german, antisemit?
17:29 - Delia critică dur ultimul sezon din Asia Express. De ce nu ar participa niciodată la emisiune: Am văzut lucruri de care mi-ar fi rușine
17:26 - COSR suspendă finanțarea FR Schi-Biatlon. Federația a lăsat-o acasă pe Ania Caill, deși schioara adusese României un loc suplimentar la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing
17:23 - Lucian Bode anunță pedepse mai aspre pentru încălcarea regulilor de circulație. Comportamentul agresiv la volan se va sancționa cu amendă și cu suspendarea permisului (VIDEO)