Românii pot pierde până la 400 lei anual, odată cu retragerea banilor de la bancomate (VIDEO)

Românii pot pierde până la 400 lei anual, odată cu retragerea banilor de la bancomate (VIDEO)

Bancomatele uşurează românii de bani mai rău decât un cămătar. Indiferent de bancă, la fiecare retragere de numerar, românii plătesc comisioane fără să ştie exact câţi bani le sunt deduşi în fiecare lună. Unele bănci taxează clienţii chiar şi atunci când vor să afle câţi bani au pe card, iar majoritatea percep comisioane la retragerile de bani chiar de la propriile ATM-uri. În total, pierderile românilor pot ajunge chiar până la 400 de lei anual, pentru o familie care face în medie 10 retrageri pe lună.

Aproximativ 10 milioane de români sunt posesori de carduri iar cei mai mulţi nu sunt informaţi în privinţa comisioanelor percepute de bănci. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât cei mai mulţi folosesc cardul pentru a scoate bani, nu pentru a face plăţi directe.

În general, oamenii retrag bani cu ajutorul bancomatului pentru a plăti întreţinerea şi rata la bancă. Iar specialiştii susţin că acest comportament nu ţine de educaţia clientului, ci de lipsa infrastructurii. De exemplu, sunt foarte puţini acei români care au administratori cu POS-uri.

Gama comisioanelor percepute de bănci este variată.

Dar una dintre cele mai comune taxe impuse de bănci este retragerea banilor de la bancomatul unei instituţii concurente. Clienţii BCR au de achitat 1% din suma retrasă, plus suma fixă de 6 lei. Adică, la 100 de lei retraşi, banca va reţine şapte lei. Pe locul doi, la această categorie, se află BRD care are un comision tot de 1% şi o taxă fixă de 4 lei. Celelalte bănci de pe piaţă percep şi ele în general un comision de 0,5% şi cel puţin 2,5 lei ca sumă fixă.

Un unicat pe piaţă este BRD, care percepe comision pentru operaţiunea de consultare a soldului. Orice client care vrea să vadă câţi bani are în cont, trebuie să plătească 0,5 euro la bancomat sau 1 euro la ghişeu.

Culmea e că nici atunci când retrag bani de la bancomatul propriei bănci, clienţii nu sunt scutiţi de comisioane. Volskbank percepe un comision de 0,5%, împreună cu suma de 0,5 lei iar BCR pretinte 0,25% iar BRD 0,2%. Cu toate acestea, există şi instituţii unde comisionul este 0, cum ar fi CEC, Banca Românească, Intesa Sanpaolo şi Banca Transilvania.

Un studiu realizat de Finzoom arată că un cuplu în care ambii parteneri câştigă câte 2.500 de lei, are de plătit dări totale către bancă de aproximativ 200 de lei şi asta numai pentru 10 retrageri de la ATM în fiecare lună. Iar dacă cei doi sunt clienţii unei bănci care nu are o reţea de bancomate dezvoltată şi se văd obligaţi să retragă bani de la ghişeul sau ATM-ul unei alte bănci, suma anuală va depăşi 400 de lei.

PIERDERI ANUALE PENTRU O FAMILIE

Familie cu doi membri

Salariu: 2.500 lei

– 10 retrageri pe lună

TOTAL: 200-400 lei pe an

COMISIOANE PENTRU CONCURENŢĂ

BCR

Sumă fixă: 6 lei

Comision: 1%

BRD

Sumă fixă: 4 lei

Comision: 1%

Alte bănci

Sumă fixă: 2,5 lei

Comision: 0,5%

Bancomatele usucă românii de bani

Urmăriți B1TV.ro și pe
`