Sorin Cîmpeanu, despre bugetul Educației: Aproape 6 miliarde de euro nu au mai existat niciodată ca buget în România (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, despre bugetul Educației: Aproape 6 miliarde de euro nu au mai existat niciodată ca buget în România (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit vineri seară, pe B1 TV, despre bugetul alocat în acest an pentru domeniul pe care îl gestionează. Potrivit proiectului legii bugetului pe 2021, pus în dezbatere publică joi seară de Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației va primi 28,5 miliarde de lei, cu 0,81% mai mult față de anul trecut.

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre banii alocați Educației coform proiectului de buget pe 2021

„Spuneați că e cel mai mic buget din ultimii 30 de ani. Este exact așa cum se spune că i s-a dat o mașină, doar că nu i s-a dat, i s-a luat, și nu era mașină, era bicicletă. Exact în situația asta suntem. 28,507 miliarde de lei, în traducere liberă, aproape 6 miliarde de euro, nu au mai existat niciodată ca buget în România. Partea de educație din bugetul Ministerului Educației n-a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget.

Mai mult decât atât, în lege se face referire la bugetul educației, nu la bugetul Ministerului Educației. Se adaugă, spre exemplu, bugetul educației atribuit prin comunitățile locale. Anul trecut, planificarea a fost 5,6 miliarde, execuția a fost 5,8 miliarde, iar anul acesta sunt 6,8 miliarde, deci un miliard vine în plus doar din bugetele autorităților locale. De unde provine acel miliard? În primul rând, sunt 536 de milioane de lei bursele elevilor, care nu au fost niciodată cuprinse în bugetul de stat, tot timpul au fost asigurate din bugetul autorităților locale și, de asemenea, o creștere de peste 300 de milioane de lei a costului standard pe elev”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu:Suntem departe de 6% din PIB din bugetul național,suntem la 3,6%

În aceste condiții, ministrul a precizat că educația are o alocare de 3,6% din PIB. În plus, acestui domeniu în revin și fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, la care s-a referit și președintele Klaus Iohannis în declarația de presă de joi, de la Palatul Cotroceni.

”Ajungem la 3,6% din PIB, la fel ca anul trecut. Doar că 3,6% din PIB acum înseamnă peste 39 de miliarde de lei, iar anul trecut 37,4 miliarde de lei. Deci nu avem scădere nici în valoare absolută nici în ceea ce privește bugetul alocat educației și nic procentual, deși PIB-ul a crescut la 1.116 miliarde, deci, evident creșterea a fost proporțională și în valoare absolută.

Peste acest buget național se adaugă Planul Național de Redresare și Reziliență, care a început cu o alocare de 3%, adică 1,05 miliarde de euro din 30,4 miliarde de euro, care a fost ridiat de la 3% la 6% și mă bucur și mă mândresc că am putut să impun acest lucru în ultima ședință a Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, a fost votat în unanimitate acel amendament prin care ridică de la 3% la 6%. E vorba de miliarde de euro din PNRR – cheltuieli destinate educației.

Suntem departe de 6% din PIB din bugetul național, este adevărat, suntem la 3,6%, dar este angajamentul coaliției de guvernare ca prin creșteri succesive de la 3,6% să ajungem la 6% din PIB”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)