Țițeiul iranian va fi prelucrat la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil

Țițeiul iranian va fi prelucrat la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil
Foto: economica.net

Iranul va majora producția de ției cu 500.000 de barili pe zi, o parte din această cantitate urmând să ajungă la rafinăria Petrotel din România.

Conform unor surse citate de Reuters, șase petroliere iraniene vor livra țiței cumpărătorilor din Europa și Asia în februarie. Printre acestea, Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil.

Litasco va livra rafinăriei Petrotel din România un milion de barili de țiței, care va fi încărcat în 5 februarie în terminalul iranian Kharg Island.

În 17 ianuarie, comunitatea internațională a ridicat toate sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015.

Înainte de aplicarea sancțiunilor, rafinăriile europene cumpărau din Iran 800.000 de barili pe zi iar în ultimii ani aceste volume au fost înlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudită și Rusia.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este pe locul patru în privința rezervelor de țiței.

Recent, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004. Preţurile petrolului sunt cu 72% sub nivelurile din august 2013 şi au scăzut cu 14% de la începutul acestui an.

Urmăriți B1TV.ro și pe