TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO)

TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO)

1 iunie a venit cu reduceri la alimente, sau cel puțin așa trebuia să fie. Toți românii au așteptat scăderea TVA-ului de la 24%, la 9% la produsele alimentare.

Surpriza de la raft a fost însă una destul de mare. La unele produse prețurile au scăzut, însă, există pe rafturile marilor magazine și sortimente unde prețul este egal cu cel afișat pe 9 aprilie.

Acuzaţi de o parte a presei, între care colegii de la Hotnews şi Reporter Virtual, că experimentul B1 TV privind creşterea preţurilor din supermarket nu are niciun fundament, facem o nouă demonstraţie prin care veţi observa că unele preţuri afişate azi la raft sunt aceleaşi sau chiar mai mari decât cele din data de 9 aprilie.

Există şi produse la care preţul a scăzut, şi vi le vom prezenta şi pe acelea. Explicaţiile ulterioare nu mai pot fi combatute cu existenţa promoţiilor pentru ca nicăieri nu era afişat vreun anunţ în acest sens.

În cazul unui retalier, de exemplu, pe parcursul celor doua luni de la anunțul Guvernului, prețurile la unele alimente au crescut, ca mai apoi să scadă, din nou, sub pretextul reducerii TVA la 9%, la exact valoarea inițială.

La o primă privire aruncată în magazin, cel mai elocvent caz este cel al făinii de grâu. Dacă la data de 9 aprilie prețul unui kilogram era de 1,25 lei, pe 23 aprilie a ajuns la valoarea de 1,70 de lei, ca la 1 iunie, surpriză, să crească până la 1,72 lei.

Un alt exemplu, Laptele OKE. Dacă pe 9 aprilie găseam laptele OKE la raft cu prețul de 2,97 lei, pe 23 aprilie îl puteam cumpăra cu 3,62 lei, iar acum, pe 1 iunie, după reducerea TVA-ului valoarea unui litru de lapte OKE este de 3,18 lei, mai mult ca prețul inițial.

Nici la pulpa de porc fără os din galantare nu s-a înregistrat vreo scădere. Acum, la raft, găsim exact același preț ca pe data de 9 aprilie, după ce pe 23 aprilie a crescut valoarea cărnii.

Sunt, însă, și produse unde s-a aplicat corect scăderea TVA-ului. De exemplu, la mălai, prețul de la raft a scăzut treptat din 9 aprilie, apoi în 23 aprilie, ultima scădere înregistrându-se pe data de 1 iunie.

TVA se reduce, prețurile nu scad

Ultima oră
22:09 - România ar putea impune sancțiuni economice Rusiei. Ministrul de Externe: „Efectul cumulat va fi foarte puternic” (VIDEO)
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:39 - Creșterea prezenței trupelor americane în România, obiectiv prioritar pentru Guvern. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „E nevoie să accelerăm procesul de planificare” (VIDEO)
20:28 - Bogdan Aurescu, despre tensiunile de la granița cu Ucraina: „După 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune”
19:46 - Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic
19:34 - Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: „Ne putem aștepta la un val migrator”