25 martie, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Buna Vestire, prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Cum să atragi belșugul în gospodărie

25 martie, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Buna Vestire, prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Cum să atragi belșugul în gospodărie
Sursa Foto: Hepta/ AGF / Wojtek Buss

Ziua de25 martie marchează Buna Vestire, sărbătoare ortodoxă careamintește de momentul în care Fecioara Maria a primit, de la Arhanghelul Gavriil, vestea că va deveni mama luiHristos.

Cunoscută în popor și caBlagoveştenia, este prima dezlegare la peşte din Postul Paștelui.

Tradiții și superstiții

Mai multe credințe și tradiții sunt legate în popor de sărbătoareaBunei Vestiri, unele aducătoare de noroc sau de ghinion.

Dezlegarea la pește

Se crede că cei care respectă rânduiala bisericească în această zi șimănâncă pește vor avea parte de noroc tot anul și se vor strecura ca peștele în apă.

Cucul începe să cânte

Data de 25 martie este considerată cea la care primăvara își intră în drepturi depline. Se spune că în această zi sosesc rândulele, iar cucul începe să cânte pentru prima dată în an.

Primul cântec al cucului trebuie așteptat în straie de sărbătoare, cu bani în buzunare indiferent de vârstă și de către toți bărbații și toate femeile. În caz contrar românii nu se vor putea bucura de aceste lucruri tot restul anului.

Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar semnifica anii pe care persoana îi mai are de trăit. În Bucovina, gospodinele evită să pună cloșca pe ouă deBuna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare.

Oamenii aștepată sosirea îngerilor cu pâine și sare

O altă tradiție românească, de Buna Vestire, spune că oamenii pun pe pragul casei pâine și sare ca hrană pentru îngeri.

Certurile, aduc ghinion

Certurileîn ziua de Buna Vestire sunt considerate aducătoare de ghinion pentrutot restul anului.

Pomii se stropesc cu țuică

În anumite zone ale României, pentru un rob bun în livezi, pomii sunt stropiți cu țuică și amenințați cu toporul.

25 martie este „Noaptea focurilor” în Maramureș

De această sărbătoare, maramureșenii adună lucrurile nefolositoare din gospodărieși le dau foc.

Urmăriți B1TV.ro și pe