A treia transă de vaccin AstraZeneca ajunge joi în România

A treia transă de vaccin AstraZeneca ajunge joi în România
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Joi, 163.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, acesta fiind a treia transă. România a început luni, 15 februrie, vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, la segementul de populație cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca ajunge în România

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman”, conform unui comunicat de presă.

Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

CNCAV amintește că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

OMS a omologat de urgenţă vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat luni că a acordat omologarea pentru utilizarea în regim de urgenţă vaccinului anti-Covid AstraZeneca

Săptămâna trecută, vaccinul a fost deja recomandat de comitetul de experţi în vaccinuri al OMS pentru toate persoanele de 18 ani şi peste, inclusiv în ţările unde circulă variantele mai contagioase.

Totuşi, vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford (Marea Britanie) şi de gigantul farmaceutic a cunoscut contestări şi îndoieli privind eficienţa pentru persoanele de peste 65 de ani şi în faţa variantei virusului care provoacă Covid-19, iniţial depistată în Africa de Sud, dar astăzi prezentă în numeroase ţări.

Pentru OMS şi experţii săi, acest vaccin est eperfect pentru prioritatea momentului: să limiteze gravitatea şi mortalitatea unei pandemii care a costat viaţa a 2,4 milioane în puţin peste un an.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford va fi testat pe copii

Copiii cu vârste de până la 6 ani vor primi vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, într-un nou studiu clinic, în care serul va fi test în rândul minorilor. Totodată, și companiile Pfizer și Moderna au anunțat că au început studiile clinice pentru vaccinul anti-COVID, în rândul minorilor.

În studiile clinice ale companiei AstraZeneca și Universității Oxford vor participa volunatari cu vârste de până la 6 ani, pentru a demonstra eficacitatea serului în rândul minorilor.

Cercetătorii vor folosi 300 de voluntari pentru a evalua dacă vaccinul împotriva coronavirusului va produce un răspuns imun puternic la copiii cu vârste cuprinse între șase și 17 ani.