Acord la nivelul UE privind „pașaportul COVID”. Când ar putea fi introdus documentul care facilitează călătoriile

Acord la nivelul UE privind „pașaportul COVID”. Când ar putea fi introdus documentul care facilitează călătoriile
Sursa Foto: Hepta

Parlamentul European şi statele Uniunii Europeneau încheiatjoi un acord asupra certificatului sanitar european, un document menit să ușureze tranzitul cetătenilor europeniîn interiorul blocului comunitar.

„Certificatul verde digital european”, atestă că posesorul a fost vaccinat anti-COVIDsau are un test negativ recent ori ea trecut recent prin viroză.

O altă disputăa fost pentru garanția căcei ce dețin documentulnu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Însă, într-o chestiune care, înainte de toate, ține de competenţa lor, multe state membre au dorit neapărat să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Acordul prevede că statele membre „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Adoptareava trebui apoi să fie aprobată în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste ”abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ”Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentar.

Urmăriți B1TV.ro și pe