Adrian Sârbu sesizează Procurorul General, prin Mediafax, cu privire la infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI – PÎCCJ

Adrian Sârbu sesizează Procurorul General, prin Mediafax, cu privire la infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI - PÎCCJ

MEDIAFAX SA a sesizat Procurorul General, Augustin Lazăr, în legătură cu posibile infracțiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI – Parchetul ÎCCJ. Ar fi vorba despre uzurparea funcţiei, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiţiei, delapidare și deturnare de fonduri.

Documentul a fost transmis în vederea atragerii răspunderii penale asupra tuturor persoanelor semnatare şi aplicante ale Protocolului SRI – PÎCCJ, pentru comiterea posibilelor infracţiuni menționate anterior. De asemenea, MEDIAFAX SA îi solicită lui Lazar să dispună desecretizarea şi cercetarea celorlalte protocoale semnate de către SRI cu alte instituţii.

MEDIAFAX SA precizează că ar putea fi vorba despre comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în cazul încheierii Protocolului de cooperare. Semnatarii acestuia şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu permiţând încălcarea unor dispoziţii legale prin constituirea echipelor operative comune, invalidând astfel probele administrate în dosarele penale, se arată în document.

Aceasta a mai arată că, prin punerea în aplicare a Protocolului, atât semnatarii cât și procurorii, în acest caz aplicanții, au permis accesul neautorizat al ofiţerilor SRI la probele din dosare penale aflate în anchetă. Din acest motiv, se poate vorbi și despre infracțiunea de compromitere a intereselor justiției. În temeiul Protocolului, ofiţerii SRI, cu permisiunea procurorilor, au efectuat acte de administrare a probatoriilor care nu intrau în atribuţiile lor de serviciu. În acest caz, se poate vorbi despre uzurparea funcției.

De asemenea, documentul face referire și la posibile infracțiuni de delapidare și deturnare de fonduri, deoarece bani publici iniţial alocaţi instituțiilor pentru activităţile specifice prevăzute de lege au fost cheltuiți pentru punerea în aplicare a Protocolului.

Sesizarea va fi transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrului Justiţiei, Avocatului Poporului, Preşedinţiei, Preşedintelui Camerei Deputatilor, Preşedintelui Senatului, Comisiilor judice ale Senatului si Camerei Deputatilor, Comisiilor de abuzuri a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Comisiilor parlamentare de control al SRI.

Textul integral poate fi citit AICI.

Proprietarul Mediafax, Adrian Sârbu, a fost trimis în judecată, în aprilie 2016, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani. Prejudiciul în dosar ar ajunge la 14 milioane de euro. Trimisă în judecată în acest dosar este și societatea Mediafax.