Adunarea Românilor din Bucovina este noua organizație înființată care are drept obiectiv protejarea drepturilor comunității românești

Adunarea Românilor din Bucovina este noua organizație înființată care are drept obiectiv protejarea drepturilor comunității românești
Foto: proalpin.ro

Comunitatea românească din regiunea Cernăuți a decis crearea unei organizații care se va numi Adunarea Românilor din Bucovina și care va avea drept scop protejarea drepturilor comunității românești la nivel de președinte, guvern, Rada Supremă și administrație regională.

Conferința de constituire a acestei organizații a avut loc la 27 iulie, transmite Nr24.org, citat de infobiz.md.

„Evenimentele din Mukacevo, unde s-au tras focuri de armă și s-a vărsat sânge, au arătat că românii din Bucovina nu se pot simți în siguranță și trebuie să depună un efort pentru a asigura propria lor siguranță. Faptul că nu au fost soluţionate problemele legate de limbă și educație creează tensiuni serioase în societate. Ca răspuns la aceste provocări și amenințări grupul de inițiativă a propus crearea Adunării românilor din Bucovina. Această organizație va proteja drepturile comunității românești la nivel de președinte, guvern, Rada Supremă și administrație regională. De asemenea, vom lupta pentru a fi conferit un statut special Bucovinei de Nord în cadrul Ucrainei. În momentul de față, ar putea fi o autonomie”, a comentat creatoarea organizaţiei activista Dorina Chirtoacă.

O a doua conferință a Adunării românilor din Bucovina pentru alegerea conducerii organizației va avea loc în viitorul apropiat.

Urmăriți B1TV.ro și pe