Ana Blandiana: În timp ce sărbătorim patetic Centenarul Unirii cu Basarabia, șoseaua spre principalul punct de frontieră cu Republica Moldova este impracticabilă din cauza gropilor

Ana Blandiana: În timp ce sărbătorim patetic Centenarul Unirii cu Basarabia, șoseaua spre principalul punct de frontieră cu Republica Moldova este impracticabilă din cauza gropilor
Foto: Business Magazin

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Anei Blandiana. În cadrul discursului susținut, aceasta a remarcat câteva situații paradoxale din România lui 2018: Alba Iulia nu este legată printr-un tren direct de Bucureşti, ceea ce nu se întâmplase nici în anii 50, iar şoseaua spre Albița, principalul punct de frontieră cu Republica Moldova, este impracticabilă din cauza gropilor.

Potrivit Anei Blandiana, Centenarul nu este doar o festivitate, ci și un prilej de a ne cunoaște istoria, astfel încât să știm ce vrem să facem pe viitor.

”Centenarul nu este o festivitate, el este prilejul care ne obligă şi ne dă şansa să optăm pe cine vrem să continuăm, cui vrem să semănăm în continuare, care sunt modelele pe care vrem să le urmăm. Dar asta presupune înainte de toate cunoaşterea conţinutului celor 100 de ani şi asumarea istoriei pe care o cuprind.

Deocamdată mă îndoiesc că un sondaj de opinie care ar intreba cum se numesc făuritorii Unirii sau cine sunt Iuliu Maniu, Aurel Vlad ,Ilie Lazăr, Ion Nistor, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, George Grigorovici, Ion Flueras, Pantelimon Halippa, Sever Bocu, Zenovie Pâclişanu, Rudolf Brandsch, Iosif Jumanca, Alexandru Baltaga, Alexandru Lapedatu, Hans Otto Roth, Ioan Lupaş, Siviu Dragomir, Ion Mihalache, ar recolta mai mult de câteva procente de răspunsuri corecte.

Deocamdată, în anul Centenarului, Alba Iulia nu este legată printr-un tren direct de Bucureşti, ceea ce nu se întâmplase nici în anii 50,când nu mai era capitală de regiune pentru că fusese capitala încoronării şi se afla în subordinea Devei,oraşul primului ministru de tristă amintire.

Deocamdată ,în timp ce sărbătorim patetic Centenarul Unirii cu Basarabia,şoseaua spre Albița, principalul punct de frontieră cu Republica Moldova, este impracticabilă din cauza gropilor.

O indiferenţă generată de repetatele dezamăgiri şi manipulări,de sentimentul neputinţei în faţa reţelei atotputernice – înainte comunistă,acum mafiotă – care acoperă ţara, ne face orbi şi iresponsabili,obosiţi de a ne descoperi mereu traşi pe sfoară şi lipsiţi de minima mândrie şi inteligenţă de a nu ne mai lăsa manipulaţi”, a declarat Ana Blandiana, citată de memorialsighet.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:16 - Un pompier din Argeș și-a pierdut viața în timp ce stingea un incendiu de vegetație izbucnit pe Autostrada 1
18:01 - Prețul lui Viktor Orban pentru a renunța la petrolul rusesc. Ce sume avansează Ungaria
17:58 - Momente cumplite pentru Florin Călinescu. Ce diagnostic a primit cunoscutul actor din partea medicilor
17:55 - Maia Sandu la Bruxelles: „Nu suntem naivi să credem că aderarea se face peste noapte, dar nu încercăm să găsim scurtături” (video)
17:33 - Turcia a blocat începerea negocierilor pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: Nu extrădați teroriști, dar vreți în Alianța / Niciunul dintre aliați nu ne-a arătat respect
17:28 - Președinta Comisiei Europene a comunicat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 9 miliarde de euro: „Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică”
17:23 - Arhitecta Laura Boghiu, înlocuită de sora ei geamănă, în emisiunea „Visuri la cheie”
17:12 - Bogdan Aurescu confirmă că România va interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție. Ce a declarat șeful diplomației române
17:09 - Fosta consilieră a președintelui Trump pentru Rusia a povestit că mirosul neobișnuit pe care îl emana Putin a marcat-o: „Nu a mâncat și nu a băut nimic”
16:54 - Noul şef ANAF are o misiune imposibilă: Un raport al Consiliului Fiscal arată că inspectorii ANAF forțează falimentul firmelor și pierd procese pe bandă rulantă / Gabriel Biriș: „De multe ori contribuabilul câștigă după ce a intrat în faliment”