Avertisment pentru Guvern de la Uniunea Europeană: România ar putea fi sancţionată pentru încălcarea statului de drept

Avertisment pentru Guvern de la Uniunea Europeană: România ar putea fi sancţionată pentru încălcarea statului de drept

Comisia Europeană a stabili, marți, un nou sistem de sancțiuni pentru țările care încalcă statul de drept, relatează B1 TV.

Este vorba de un sistem în 3 etape: CE va identifica o soluție, au loc discuții și urmează suspendarea de la CE și a fondurilor europene

Încercarea de desfiinţare a CC din România şi ameninţarea independenţei justiţiei în Ungaria sunt exemple de ameninţare sistemică la adresa statului de drept, a declarat, marţi, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a prezentat noul cadru de protejare a statului de drept. „Am avut în ultimii ani unele probleme de rezolvat şi a trebuit să o facem ad-hoc. A trebuit să avem imaginaţie, pentru că tratatele nu prevăd măsuri (pentru încălcarea statului de drept – n.r.), cu excepţia articolului 7, care este opţiunea nucleară”, a explicat Reding necesitatea unui nou cadru pentru protejarea statului de drept.

Reding a dat drept exemple privind „ameninţarea sistemică” la adresa statului de drept, România și Ungaria.

„Încercarea de a desfiinţa o Curte Constituţională, pentru că acea Curte Constituţională a criticat destul de des legile Guvernului. Ăsta fost cazul României. Sau ameninţarea independenţei justiţiei, a judecătorilor, cum a fost cazul în Ungaria”, a răspuns Reding, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.