Comparativ cu media europeană, Româna se confruntă cu o rată dublă a mortalității materne și a ratei avorturilor. Mai mult, 10% dintre mamele din România au vârste sub 19 ani. Pentru 15.000 de tinere care provin din medii defavorizate şansa de a-şi depăşi condiţia vine de la un ONG care gestionează un proiect internaţional de 500.000 de dolari, potrivit Digi24.
Gabriela are 17 ani şi este deja mamă de aproape un an şi jumătate. „Nici noi nu am ştiut prima dată că o să rămân însărcinată, am văzut la televizor mai mulţi copilaşi, cum arătau la pamperşi, şi ne-a fost drag şi atunci am decis,” povestește Gabriela.
Gabriela nu a ajuns nici la medic pe perioada sarcinii din cauza lipsei banilor. Mai grav este că în sitauația ei se află tot mai multe adolescente care devin mame în România.
„O primă direcţie este direcţia de pregătire a profesioniştilor, a medicilor, o altă direcţie este pregătirea mamelor, pregătirea femeilor de vârstă fertilă care fac parte din grupuri vulnerabile. Să fie mult mai bine informate cu privire la sarcini, să aibă acces la educaţie în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii,” explică Daniela Buzducea, director general World Vision România.
Proiectul "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame" îşi propune şi să le înveţe pe tinere cât de important este să meargă la medic în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, proiectul se confruntă cu o problemă, deoarece în multe dintre comunităţile sărace nu există medici de familie.
„Unul dintre patru medici, cam după aderarea la UE, a părăsit România. Este, într-adevăr un punct extrem de nevralgic,” precizează Petronela Stoian, reprezentant al Ministerului Sănătăţii.
În cadrul proiectului World Vision de informare şi educare sunt incluse şi peste 200 de cadre medicale.