Situaţie halucinantă la Spitalul Judeţean Constanţa. Bolnavii de cancer nu vor mai putea face radioterapie în cadrul unităţii medicale. De săptămâna viitoare, singurul aparat de radioterapie, aflat în Spitalul Județean Constanța va fi oprit, deoarece îi expiră avizul de funcționare. La ora actuală, sunt 10 pacienți care fac radioterapie, iar conducerea unității medicale a anunțat că face demersuri pentru ca aceștia să fie transferați la centre din Galați și București, informează B1 TV.
Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Mihnea Avram, director medical al Spitalului Județean Constanța, a declarat că se știa încă de acum patru ani că se va ajunge în această situație. Potrivit medicului, s-au făcut solicități la ministerul Sănătății, însă costurile pentru un aparat performant sunt de ordinul milioanelor de euro.
„Se știa că sursa de radioterapie a spitalului, care este un aparat vechi, este un izotop radioactiv care are un timp de înjumătățire, și se știa de patru ani că se va ajunge în această situație. Și spitalul și Consiliul Județean au făcut repetate solicitări către ministerul Sănătații însă investiția este foarte mare, vorbim de minimum cinci milioane de euro. Am primit răspuns că la un moment dat se va întâmpla ceva. Am fost incluși într-un program al Băncii Mondiale, pentru radioterapie, dar acest lucru nu a produs efecte. Din punctul de vedere al spitalului și al Consiliului Județean s-au făcut diligențele de acum patru ani”, a spus Mihnea Avram.
Bolnavii de cancer din Constanța, în pericol: Aparatul de radioterapie de la Spitalul Județean va fi oprit pentru că îi expiră avizul de funcționare
#DIRECT_ONE_xssldp#
”Radioterapia este deficitară peste tot în România, nu numai la Constanța. Aparatele s-au folosit peste tot în România, dar acum nu se mai investesc bani în aparte de radioterapie pentru că sunt învechite. Se folosesc aparate de accelerare de particule, care costă cinci milioane de euro. S-a discutat cu CJ care va pune la dispoziție un mijloc de transport ca să ducem pacienții la centrele unde vom găsi lista de așteptare puțin mai liberă. S-a demarat un studiu de fezabilitate pentru a concesiona radioterapia către un operator extern. Estimăm că în maximum trei luni o vom rezolva, dar prin concesionarea serviciului către operatori privați”, a mai explicat directorul medical al Spitalului Județean Constanța.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, a dat asigurări că pacienții nu vor plăti pentru tratamente, însă a precizat că la nivelul județului Constanța se poate găsi cu greu un operator privat care să furnizeze aceste servicii.
”Nu se pune problema să plătească pacienții, pentru că aceste servicii, indiferent că le execută un spital sau un operator privat, ele sunt decontante de Casa de Asigurări Contanța. Noi, în Constanța, nu avem un operator privat, cel mai apropiat oraș este București. Problema noastră nu este de decont, ci că nu avem posibilitatea să încheiem cu cineva aceste contracte. Este greu de găsit un privat pentru că acum sunt zece pacienți în Constanța care au nevoie de o activitate permanentă și e greu de crezut că pentru zece persoane se va deranja cineva”, a spus Dragomir.
”Dacă ai două acceleratoare de particule și un buncăr se ajunge la o investiție de 10 milioane de euro. Noi știam că au valabiliate 12 ani, acum există tehnologie nouă. Noi nu avem fonduri așa de mari, puținele fonduri pe care le avem le-am alocat pentru activitatea curentă din spital. Sperăm că până la urmă se va găsi o soluție, pentru că trebuie o politică publică națională la acest nivel. Acum singura soluție este să îi transportăm către un centru, nu contează că e privat sau nu. Important este ca oamenii să își facă radioterapia ca să nu moară cu zile”, a mai declarat președintele CJ Constanța.
Acesta este contrazis însă de Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, care susține că, deși autoritățile și-au că se va ajunge în această situație, nu au făcut nimic pentru pacienți.
”Este o situație critică la Constanța și chair în Dobrogea. Și nu cred că în Constanța sunt doar 10 persoane care au nevoie de acest tratament. La Constanța se știa de mult timp că apartul va ieși din uz și nu s-a făcut nimic, decât un simplu memoriu la ministerul Sănătății, din câte știu eu. Și autoritatea județeană trebuia să se implice, iar aceasta nu s-a interesat de această problemă și nu a făcut nimic în această direcție. Pacienții nu se vor deplasa la București pentru că nu au bani, deci vor renunța la tratamente, vor renunța la viață”, a spus Irimia.
”Sunt declarații false. Pacientul e lăsat de izbeliște, nici măcar nu interesează pe cineva dacă el își face tratamentul sau nu. Pacienții noștri suferă cumplit, nu li se acordă nici cea mai mică șansă la supraviețuire. Până acum, Constanța, ca și potențial economic, trebuia să aibă un accelerator nou în radioterapie. Nu i-a interesat, iar problemele sunt multiple. Vorbim de indolență și iresponsabilitate. Șansele pacienților sunt să se trateze în privat, dar și acolo sunt liste de așteptare. Chiar dacă ședințele sunt decontate de CNAS, aici intervin niște costuri suplimentare, costuri care sunt suportate de pacienți, care merg până la 6.000 de lei, bani pe care pacienții nu îi au. Ei suferă cumplit din punct de vedere financiar, nu mai spun din punct de vedere moral. La stat, dacă sunt programează, așteaptă 4-5 luni, nici nu știu dacă mai apucă”, a mai spus Cezar Irimia