Călin Alexandru (DSU): Cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul și alți parametri decât strict simpla incidență a cazurilor la nivelul unui județ

Călin Alexandru (DSU): Cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul și alți parametri decât strict simpla incidență a cazurilor la nivelul unui județ
Foto: Pixabay

Ministerul Sănătății lucrează la un algoritm ceva mai complex privind evoluția epidemiei de COVID-19, a declarat doctorul Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, care a precizat că, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul și alți parametri decât strict simpla incidență a cazurilor la nivelul unui județ.

Călin Alexandru (DSU): Ministerul Sănătății lucrează la un algoritm ceva mai complex

„Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”, a explicat oficialul, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Timiș, singurul județ din țară cu o incidență mai mare de 3

Bilanțul de marți plasează România la un număr total de 715.438 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Potrivit autorităților, 658.595 de pacienți au fost declarați vindecați. De la debutul pandemiei, 17.938 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.Conform acelorași date, Timiș este singurul județ din țară cu o incidență înregistrată la 14 zile mai mare de 3 (pragul pentru intrarea în scenariul roșu).

Tot marți, autoritățile au anunțat că pe teritoriul României a fost confirmat un al cincilea caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Constanța.

„Încă un caz de infectare cu SARS-CoV-2, noua tulpină B.1.1.7, a fost depistat la un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța. Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 2 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. În perioada 4 ianuarie – 6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021 ajunge într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată. În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01.Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.