Ce telefoane mobile vor fi interzise de mâine în România. Amenda poate ajunge la 100.000 de lei

Ce telefoane mobile vor fi interzise de mâine în România. Amenda poate ajunge la 100.000 de lei

Începând de sâmbătă, 27 iunie 2020, o serie de detelefoane mobile vor fi interzise în România, relatează GSP.ro. Magazinele de telefoane mobile care nu vor respecta prevederile în cauză riscă amenzi usturătoare. Sancțiunile seridică până la 100.000 de lei.

Ce telefoane mobile vor fi interzise de Guvern

Comercializarea în România a anumitor telefoanemobile va fi interzisă începând de mâine. Măsura este prevăzută într-o ordonanță militară de urgență.

Este vorba despreOrdonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Această ordonanțăa fost publicată anul trecut și se aplică în momentul de față, însăinterdicția comercializării telefoanelor incompatibile cu sistemul național RO-ALERT se va aplica din data de27 iunie 2020.

Una dintre obligațiile prevăzute de acest document oficial se referăla telefoanele mobile vândute de retaileri.

Amenda poate ajunge la 100.000 de lei

Magazinele specializate vor fi obligate să scoată sau să retragă de la vânzare mai multe produse.Este vorba despretelefoanele mobilecare nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumitRO-ALERT.

„Până la sfârșitul zilei de vineri, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT.Așa prevede o ordonanță de urgență apărută anul trecut.”, informează sursa citată anterior.

În cazul în care nu vor respecta regulile impuse de autorități, comercianții magazinelor de telefoane mobile vor risca amenzicu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. În plus, dacă interdicția nu va fi respectată de mai multe ori, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

”Concret, din 27 iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-Alert nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca, în anumite cazuri, amenzi de până la 100.000 de lei”,noteazăavocatnet.ro

Sancțiunile menționate anteriorvor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

De asemenea, sunt vizate și firmele care nu publicăinformațiile pe site-urile și în magazinele proprii. Companiile riscă o amendă între 5.000 și 50.000 de lei.

„(1) Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligaţia de a furniza şi a menţine atât pe paginile web proprii, cât şi la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informaţii privind: a) capabilităţile de recepţionare a mesajelor RO-ALERT; b) modalităţile de activare a acestor facilităţi pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat. (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se transmit şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT”, se arată în art. 18 al ordonanţei, publicate pe lege5.ro.

Astfel, arată art. 19, telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcţionare a Sistemului RO-ALERT, precum şi a măsurilor tehnice de securitate cibernetică.

Mesajele RO-ALERT sunt transmise prin intermediul reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:59 - Rusia: Atacuri în Daghestan. Şase poliţişti şi un preot au fost ucişi (VIDEO)
23:46 - Patru oameni au mai rămas în cursa pentru șefia USR. Cristian Seidler vrea un tandem – el, la conducerea partidului, Elena Lasconi – candidata USR la prezidențiale (VIDEO)
23:14 - IPS Teodosie, sfaturi în căsnicie: Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
22:52 - Botoșani: Accident de muncă o fabrică de lactate. Patru bărbaţi au căzut într-un bazin de decantare / UPDATE: Toți cei patru au murit. Printre ei e și directorul fabricii
22:33 - De ce-și găsesc fetele tot mai greu iubiți? Jorge: „Băieții zici că s-au ascuns în gaură de șarpe. Sau dacă sunt, n-ai ce să faci cu ei, că nu sunt destul de maturi. Băi băieți, hai să ne revenim un pic!”
21:59 - „A murit ca un câine”. Văduva victimei lui Mario Iorgulescu e disperată, după ce a aflat că pedeapsa acestuia cu închisoarea a fost anulată: „Nu mai rezist, nu mai suport”
21:26 - Connect-R, dezvăluiri emoționante despre părinții săi: Mama vinde și acum ziare la tarabă. Tata este un copil și așa a rămas toată viața
21:05 - Irina Columbeanu are planuri mari. În ce țară din Europa își dorește să studieze: „Vreau să merg la o școală de medicină. Sunt foarte pasionată de acest subiect”
20:41 - Ca-n filmele de comedie: Cum s-a ales un hoț beat cu încă două acuzații, pe lângă cea de furt calificat
20:22 - Nouă metodă de înșelăciune – „coletul”. Recomandările polițiștilor