Corpul de control al prim-ministrului va sesiza DNA cu privire la posibile fapte penale la Ministerul Sănătății, după descoperirea unui prejudiciu de 68 milioane de lei

Corpul de control al prim-ministrului va sesiza DNA cu privire la posibile fapte penale la Ministerul Sănătății, după descoperirea unui prejudiciu de 68 milioane de lei
Foto: finantistii.ro

Corpul de control al prim-ministrului a finalizat un raport privind verificările efectuate la Ministerul Sănătăţii. Concluzia nu este roz deloc, arătând că nu au fost duse la îndeplinire hotărâri ale instanţelor de judecată, aducând un prejudiciu ministerului de 75 de mii de lei. De asemenea, raportul mai scoate la iveală faptul că la nivelul ministerului nu a fost constituită o structură de specialitate, care să gestioneze taxa clawback. Mai mult, raportul s-a lăsat cu sesizări la DNA .

Raportul relevă faptul că Direcţia juridică şi contencios condusă de Gabriela Angheloiu nu a dus la îndeplinire obligaţiile stabilite prin hotărârile instanţelor de judecată, titluri executorii, în perioada 2009-2012, fapt care a produs un prejudiciu instituţiei în cuantum de cel puţin 74.639,96 ron. Suma reprezintă cheltuielile de executare silită, precum şi diferenţa dintre debitele actualizate şi debitele principale prevăzute în titlurile executorii. Prin urmare, există riscul ca, în continuare, creditorii să demareze procedura executării silite împotriva ministerului, fapt ce va antrena plata unor cheltuieli suplimentare.

Mai mult, raportul relevă faptul că: „Directorul direcţiei juridice şi contencios, Angheloiu Gabriela, nu a menţionat nici în declaraţia de interese din data de 04.03.2011, nici în declaraţia de interese din data de 07.06.2012, faptul că avea calitatea de asociat la SC ANDREEAS DECOR SRL. De asemenea, aceasta nu a menţionat în declaraţia de interese din data de 07.06.2012 faptul că la data respectivă deţinea şi calitatea de membru în CA al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, Teleorman”.

În raport se specifică faptul că DNA va fi sesizată să cerceteze posibilele fapte de natură penală constatate în cadrul acţiunii de control privind activitatea Ministerului Sănătăţii şi anume: „Fapta directorilor Direcţiilor Legislative şi asistenţă juridică/Juridică şi Contencios care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu sau le-au îndeplinit în mod defectuos, în sensul că nu au înştiinţat conducerea ministerului cu privire la existenţa unor obligaţii de plată (…) pot întruni elemente constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Fapta numitei Angheloiu Gabriela de a nu depune la Ministerul Sănătăţii declaraţiile întocmite în anii 2011 şi 2012, care conţin date ce nu corespund realităţii pot întruni elemente constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii”.

În raport se mai impută faptul că la nivelul Ministerului Sănătăţii nu a fost constituită o structură de specialitate care să aibă ca atribuţie de serviciu gestionarea taxei clawback, în condiţiile în care ministerul avea ca atribuţie verificarea şi urmărirea încasărilor rezultate din contribuţiile trimestriale datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor.

DNA va fi sesizată ca urmare a neîncasării la bugetul statului a contribuţiei trimestriale în cuatum de 68.744.733,74 ron reprezentând contribuţii aferente perioadei trimestrului IV 2009 – trimestrului III 2011, datorate de un număr de 23 de plătitori selectaţi prin sondaj în raport cu sumele notificate. Neîncasarea sumelor din taxa clawback a dus la nerealizarea de venituri proprii în cadrul ministerului sănătăţii, care puteau fi folosite pentru investiţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari