Medicul Virgil Musta: „Sunt tot mai mulţi pacienţi în stare gravă internaţi, iar secţiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline”

Medicul Virgil Musta: Sunt tot mai mulţi pacienţi în stare gravă internaţi, iar secţiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline

Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, atrage atenția că situația din România se poate înrăutăți și scăpa de sub control dacă românii nu vor respecta cu strictețe măsurileși recomandările autorităților.

El a precizat că mulți români uită că ne aflăm încă pe o pantă ascendentă a răspândirii bolii, ccu număr de infectări și de decese în creștere. A atras aten’ia totodată că virusul are o transmitere comunitară și că în jurul nostru sutn deja numeroase persoane care au virusul și sunt asimptomatice.

“Am observat persoane care sunt mulţumite de faptul că epidemia la noi în ţară este încă sub control şi consideră că asta este ceva firesc. Omit însă faptul că acest lucru s-a realizat greu, în special prin efortul colectiv susţinut de distanţare socială, izolare şi respectarea regulilor de igienă. Sunt mulţi care nu înţeleg faptul că suntem încă pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor şi a deceselor! Sunt deja destui oameni în jurul nostru care au virusul, unii asimptomatici sau cu simptomatologie minoră, ceea ce creşte riscul să luam oricare dintre noi infecţia şi nu ştim cum va evolua boala la fiecare dintre noi”, a declarat medicul Virgil Musta, într-o postare pe grupul City Doctors.

Secțiile de terapie intensivă riscă să fie depășite

El a mai precizat că tot mai mulți pacienți sunt internați în stare gravă iar secțiile de terpie intensivă sunt deja pline.

“Multă lume nu ştie că sunt tot mai mulţi pacienţi în stare gravă internaţi, iar secţiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline, chiar şi la noi la Spitalul Victor Babeş din Timişoara este aproape plin. Sau creat spitale suport şi se iau măsuri de creştere a capacităţii, dar chiar şi aşa locurile pot deveni insuficiente dacă numărul cazurilor creşte mult şi continuu”, a declarat Virgil Musta.

Acesta a avertizat că este important ca românii să respecte regulile pentru a nu ajunge în situația Italiei.

“Nici nu vreau să mă gândesc unde putem ajunge şi noi în România dacă zilele acestea nu respectăm cu stricteţe toate regulile pe care sunt convins că deja le ştiţi foarte bine! Din păcate, avem deja exemplele concrete ale multor ţări mult mai dezvoltate decât noi. Am văzut cu toţii situaţia Italiei, o ţară îndoliată acum, cu zeci de mii de îmbolnăviri şi cu peste 20.000 decese cauzate şi de un sistem de sănătate depăşit (cu toate eforturile medicale făcute şi la ei), în care pacienţii mor pe culoarele spitalelor sau acasă, deoarece nu mai au loc în secţiile de terapie intensivă sau în saloanele spitalelor”, a precizat Virgil Musta.

Raed Arafat, avertisment pentru români, cu ocazia sărbătorilor pascale

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis un avertisment românilor în contextul sărbătorilor pascale.

El a insistat ca în următoarea perioadă să nu efectuăm vizite care nu sunt urgente, așa cum se obișnuiește de obicei de Paște.

„Dacă de sărbători oamenii nu respectă regulile de distanțare socială, dacă primesc vizite, dacă merg în vizită, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni în timpul lui, nu sărbători”, a declarat Raed Arafat.

El a precizat că peste 14 zile, cât durează perioada de incubație, este posibil ca numărul cazurilor să crească accelerat.