CSM a sesizat Inspecția Judiciară să verifice dacă declarațiile unor lideri PNL nu au afectat independența justiției

CSM a sesizat Inspecția Judiciară să verifice dacă declarațiile unor lideri PNL nu au afectat independența justiției
Foto: romanialibera.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat joi că a sesizat Inspecția judiciară să verifice o posibilă atingere adusă independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar ca urmare a declarațiilor făcute de unii liderii PNL despre procurorul general Tiberiu Nițu.

„Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public de către reprezentanți ai clasei politice referitoare la unele activități procedurale desfășurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și a sesizării transmise de ministrul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/ 2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al CSM citat de Agerpres.

Cu o zi înainte, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a solicitat CSM să declanșeze verificări pe aceeași temă, el vorbind despre o „campanie de presiune la adresa magistraților”.

„Pe această cale, CSM solicită tuturor reprezentanților clasei politice și nu numai să respecte obligația de rezervă față de activitățile sistemului judiciar, cu atât mai mult cu cât opiniile exprimate public fac referire la dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Depășirea obligației de rezervă ce incumbă reprezentanților puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia și aduce atingere valorilor sale fundamentale”, se mai arată în comunicatul CSM.

Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori.Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat „intenționat”.

Miercuri, o declarație pe același subiect a făcut și deputatul PNL Radu Zlati, care a adus în discuție relația dintre premierul Victor Ponta și Procurorul General Tiberiu Nițu.

Ultima oră