Decizie irevocabilă a ÎCCJ: Pagina de Facebook este spațiu public, nu privat

Decizie irevocabilă a ÎCCJ: Pagina de Facebook este spațiu public, nu privat

Profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spațiu public și nu privat, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

ÎCCJ a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureș care a contestat o sancțiune primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook, informează Hotnews.

Instanța supremă a pronunțat  decizia irevocabilă pe 27 noiembrie, după o lună de amânare a pronunțării.

Cazul este o premieră în România, țară în care Facebook are peste 7 milioane de utilizatori.

Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit, într-o cauză judecată în contencios administrativ, în ianuarie 2013, că pagina de Facebook este spațiu public, nu privat.

CNCD l-a sancționat pe fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureș, Mircea Munteanu Nicolae, pentru că în timpul protestelor împotriva guvernului Boc, în 2012, a postat pe Facebook mesajul „Arbeit macht frei – asta să înțeleagă protestatarii”.

El a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, pe motiv că „fapta constituie o propagandă naționalistă care aduce atingere demnității umane și creează o atmosferă degrandantă, umilitoare și ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe