DIICOT a clasat o parte din dosarul deschis în urma plângerii depuse de primarul Sectorului 4 împotriva unor jurnaliști de la publicațiile Newsweek România și Libertatea

DIICOT a clasat o parte din dosarul deschis în urma plângerii depuse de primarul Sectorului 4 împotriva unor jurnaliști de la publicațiile Newsweek România și Libertatea
Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca

Procurorii DIICOT au clasat dosarul deschis în urma plângerii depuse de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, împotriva unor jurnaliști de la publicațiile Newsweek România și Libertatea. Decizia de clasare a fost luată doar în privința infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat, nu și în cazul celei de șantaj, informează Newsweek, care citează un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii DIICOT, decizie de clasare pentru o parte din dosarul provind plângerea lui Daniel Băluță împotriva unor jurnaliști de la Newsweek România și Libertatea

Procurorii DIICOT nu au competență de investigare a infracțiunilor de șantaj, însă în cazul în care și fapta de constituire de grup infracțional organizat ar fi fost probată, atunci DIICOT ar fi putut ancheta și șantajul.

În aceste condiții, dosarul a fost disjuns și trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Procurorii din Sectorul 4 vor ancheta și posibila faptă de șantaj din dosar.

”Prin ordonanța din data de 07.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus următoarele:
1.Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de:
constituire a unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 C.pen.;
2.Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;
3.Declinarea competenței de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.
Menționăm faptul că, având în vedere că potrivit disp art. 11 alin. 1 pct.1 din O.U.G. nr. 78/2016 Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracțiune a fost comisă și a intrat în scopul unui grup infracțional organizat.

Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenta unui grup infracțional organizat, s-a constatat ca nu mai este incident niciun alt criteriu de competență materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competența D.I.I.C.O.T., ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, se arată în comunicatul DIICOT.

Totodată, reprezentanții DIICOT amintesc că ”în ședința din data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.11 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel că procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului”.

Tags: