Directorul OMS acuză națiunile înstărite de naționalism în distribuția vaccinurilor anti-COVID / „Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării”

Directorul OMS acuză națiunile înstărite de naționalism în distribuția vaccinurilor anti-COVID / „Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării”
Foto: Hepta / Zuma Press / Chen Junxia

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a acuzat că există o „problemă clară” în distribuirea vaccinurilor. Acesta a declarat că ţările cu venituri mici nu au încă acces la vaccinurile anti-COVID din pricina nețiunilor înstărite care încheie acorduri bilaterale cu producătorii.

Directorul OMS: „Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării”

„Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării”, a declarat directorul general al OMS, criticând naţionalismul vaccinurilor, relatează Reuters.

„Nicio ţară nu este excepţională şi nu ar trebui să sară coada şi să îşi vaccineze toată populaţia, în timp ce unele ţări rămân fără vaccin”, a adăugat acesta, cerând ţărilor şi producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale.

De asemenea, Ghebreyesus a îndemndat țările care au comandat doze în exces să le predea imediat programului COVAX, care facilitează partajarea vaccinului.

Deți șeful OMS nu a denumit ţări, Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech pentru 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul COVID-19, într-o măsură care ar oferi UE aproape jumătate din producţia globală a firmelor pentru 2021.

OMS, avertisment despre noua tulpina de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a emis un nou avertisment legat de apariția noii tulpini de COVID-19, afirmând că Europa trebuie “să facă mai mult” în fața “unei situații alarmante”.

Potrivit estimărilor, noua tulpină „ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulație în regiune, cum se observă deja în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca”, a precizat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

Din cauza transmisibilității sale sporite, cu peste 70%, numărul de infectări pot crește exponențial, ducând la suprasaturarea sistemelor sanitare.

„Este o situație alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp va trebui să facem mai mult decât am făcut până acum și să intensificăm măsurile de sănătate publică și măsurile sociale pentru a fi siguri că aplanăm curbele în creștere foarte puternică în unele dintre țări.

Sunt măsuri de bază, pe care le cunoaștem cu toții, și care trebuie intensificate pentru a reduce transmisia, pentru a ușura serviciile Covid-19 și pentru a salva vieți”, a explicat oficialul, menționând că este vorba despre generalizarea purtatului măștilor, limitarea numărului de adunări sociale, respectarea distanțării fizice și spălarea mâinilor, alături de sisteme adecvate de depistare și urmărire a contacților și de izolarea bolnavilor.