Dosar de Politician: Mafia taxiurilor din România (VIDEO)

Dosar de Politician: Mafia taxiurilor din România (VIDEO)

Astăzi o să vorbim despre modalitătile netransparente prin care se fac legile în Parlament sau la Guvern. După apariţia Ordonanţei 13, opinia publică s-a inflamat iar românii au ieşit în stradă. Însă, ce trebuie să ştim cu toţii este că ani de zile legile s-au făcut în România în beneficiul unor grupuri de interese nelegitime. De la energie la transporturi sau agricultură.

De exemplu, de câte ori nu aţi auzit expresia "mafia taxiurilor", fie că locuiţi în Bucuresti sau în alte oraşe din ţară. Activitatea de taximetrie este o adevărată maşinărie de făcut bani cash pentru patronii din acest domeniu. Fireşte, nu pentru simplii şoferi de taxi. Pentru a putea opera un taxi ai nevoie de o licenţă şi de un dispecerat de la o companie agreată. Aici intervine mafia. Cum se obţin licenţele şi cui se plăteşte taxa de dispecerat?

Haideţi pentru început să vă fac cunoştinţă cu un personaj interesant: numele său este Vasile Ştefănescu. În 2016 Ştefănescu a candidat pentru un post de deputat din partea PMP la Bucureşti, prezentându-se drept preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania, pe scurt COTAR. Ştefănescu este omul care trage sforile din umbră în complicata afacere cu taxiuri din România.

În 2010 o ştire de senzaţie făcea turul televiziunilor: un anume Vasile Ştefănescu, preşedintele aşa-zisei Federaţii Naţionale a Şcolilor de Şoferi din România, era acuzat că a ameninţat cu pistolul angajaţii ministerului Transporturilor în incinta instituţiei. Ştefănescu se ocupa pe atunci cu vânzarea unui program informatic pentru şcolile de şoferi. Toate firmele care aveau acest domeniu de activitate erau obligate de ministerul Transporturilor să cumpere softul de la o firmă din Craiova, deţinută de apropiaţi ai familiei lui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor de atunci. Vânzarea acestui soft se face prin intermediul firmei lui Ştefănescu, cel care se pretindea şi şeful informal al "şcolilor de şoferi din România". Firmele care nu achiziţionau programul informatic agreat nu puteau primi licenţa pentru cursurile de şoferi. Această practică de monopolizare este bine cunoscută şi in domeniul serviciilor de taximetrie, iar Vasile Ştefănescu este un adevărat rechin al domeniului.

În 2009, acelaşi Vasile Ştefănescu a înfiinţat asociaţia transportatorilor autorizaţi numită COTAR. Această "confederaţie" îi reuneşte la conducere pe majoritatea patronilor de firme de taximetrie din Bucureşti şi nu numai. Miza asociaţiei COTAR este aşadar promovarea intereselor patronilor firmelor de taximetrie, în primul rând faţă de simplii şoferi de taxi.

Vă spuneam că pentru a face această activitate ai nevoie de un dispecerat de taxi şi de o licenţă. Dispeceratele de taxi sunt deţinute de marile companii. Astfel, în fiecare lună acestea încasează o taxă de la taximetrişti ce variază între 250 şi 300 de lei. Oficial, în România ar exista (nimeni nu ştie însă cifra exactă) circa 60 de mii de licenţe de taxi. La un calcul simplu înseamnă că doar din taxa de dispecerat marile companii reunite în confederaţia COTAR (şi nu numai) ar încasa circa 4 milioane de euro lunar. Şi uite aşa orice taximetrist devine un mic sclav pe plantaţia celor care deţin dispeceratele de taxi.

Cum obţii însă licenţa de taximetrist? O poţi închiria de la o mare firmă de taximetrie sau o obţii personal, dacă poţi! De regulă nu poţi. Conform unei legi din 2001, pentru a primi licenţa ai nevoie de eliberarea unei recomandări din partea unei asociaţii profesionale de taximetrie. Şi uite aşa, a fost infiinţată Camera Naţională a Taximetriştilor din România de către acelaşi personaj Vasile Ştefănescu. Până în anul 2006, camera taximetriştilor, ONG-ul infiinţat de Ştefănescu, era singura care elibera recomandările pentru cei care voiau să obţină licenţa. Camera taximetriştilor încasa taxe pentru aceste recomandări. Din anul 2007 banii pentru recomandări se încasează și de către un aşa-zis patronat al operatorilor în regim de taxi, numit ANPORT sau de către APTTI – o altă asociaţie profesională a taximetriştilor. Ani de zile, din 2001 până în 2007, grosul banilor de pe aceste recomandări au fost încasaţi de camera taximetriştilor a lui Vasile Ştefănescu.

Într-un episod următor o să vedeţi cum funcţionează piaţa neagră a licenţelor de taxi şi povestea rechinilor din taximetrie din judetul Ilfov.

Dosar de Politician: Mafia taxiurilor din România

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)