Editorii, părinții și elevii au reclamat nereguli grave la achizițiile de manuale pentru anul școlar viitor (VIDEO)

Editorii, părinții și elevii au reclamat nereguli grave la achizițiile de manuale pentru anul școlar viitor (VIDEO)
Foto: adevarul.ro

Alt an şcolar, aceleaşi probleme cu manualele. Editorii, părinții și elevii au reclamat nereguli grave la achizițiile de manuale pentru anul școlar 2016-2017. Comisia Consultativă, înfiinţată printr-un ordin al ministrului Educaţiei, nu îşi îndeplineşte mandatul, iar procedura de achiziţie pentru manualele de clasa a XI-a şi a XII-a are lacune, susțin reprezentanții editorilor şi cei ai părinţilor şi elevilor.

Semnatari ai unei scrisori deschise, Federația Editorilor din România, Consiliul Național al Elevilor și Federația Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, susţin că s-a demarat o selecție și o centralizare a comenzilor de manuale destinate claselor a XI-a și a XII-a, cu o procedură care prezintă mai multe lacune şi neclarități.

Astfel, elevii riscă și în acest an să nu aibă manuale pe bănci la 15 septembrie, asta deși au nevoie să se pregătească de bacalaureat şi admiterea în facultăţi.

Editorii, părinții și elevii au reclamat nereguli grave la achizițiile de manuale pentru anul școlar viitor

#DIRECT_ONE_y5uzqh#

Cele trei organizații cer ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să convoace și Comisia consultativă pentru manualele școlare pentru a se adopta de urgență proceduri simple și eficiente. Nemultumiții susțin că situația din România este unică în Uniunea Europeană.

”1. În Europa, niciun Minister al Educației nu achiziționează centralizat manuale, făcând propriile reguli. Subvenția/elev este dată școlilor, care se ocupă de selecție și achiziție direct de pe piață.

2. Peste tot în Europa evaluarea de calitate este despărțită de achiziția propriu-zisă, ba există și țări care nu evaluează și nu aprobă conținutul manualelor, singura condiție fiind respectarea programei școlare. La urma urmei, calitatea o apreciază utilizatorii”, reclamă semnatarii scrisorii.

Ultima oră
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:39 - Creșterea prezenței trupelor americane în România, obiectiv prioritar pentru Guvern. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „E nevoie să accelerăm procesul de planificare” (VIDEO)
20:28 - Bogdan Aurescu, despre tensiunile de la granița cu Ucraina: „După 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune”
19:46 - Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic
19:34 - Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: „Ne putem aștepta la un val migrator”
19:27 - Ce vedete se luptă pentru marea finală „Bravo, ai stil! Celebrities”, ce aduce un premiul de 100.000 de lei