Elevii şi cadrele didactice cu simptome de COVID-19, testați cu teste rapide antigen. Secretarul de stat Andreea Moldovan: Ceea ce se dorește este să avem o imagine corectă și completă a cazurilor pozitive (VIDEO)

Elevii şi cadrele didactice cu simptome de COVID-19, testați cu teste rapide antigen. Secretarul de stat Andreea Moldovan: Ceea ce se dorește este să avem o imagine corectă și completă a cazurilor pozitive (VIDEO)

Elevii şi cadrele didactice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID-19 vor fi testaţi cu teste rapide antigen. Testele vor fi făcute în cabinetele medicale ale instituţiilor de învăţământ. Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a explicat că în perioada următoare va fi propusă o procedură de lucru în acest sens.

Teste rapide antigen pentru elevii și profesorii sunt simptome de COVID-19. Precizările secretarului de stat Andreea Moldovan

”Am avut azi o întâlnire extrem de utilă cu colegi de la INSP, de la comisiile de medicină școlară și medici școlari din teritoriu, cu specialiști infecționiști și epidemiologi. Urmează să tragem niște concluzii și să propunem o procedură de lucru. Ceea ce se dorește este să avem un filtru, chiar dacă vom ști de la început că nu va fi perfect, în ceea ce privește diagnosticarea cazurilor pozitive.

Aceste teste de antigen au sensibilitatea cea mai bună la persoanele simptomatice. În cazul folosirii lor putem să avem o speranță de sensibilitate corectă din punct de vedere al testului. De asemenea, este vorba despre contacții persoanelor pozitive care pot să fie testați, dar acolo deja începem să avem o marjă de eroare, în sensul în care trebuie să definim exact ce înseamnă un contact apropiat. (…) Ceea ce se dorește este să avem o imagine corectă și completă a cazurilor pozitive. În acest sens, facem apel și la părinți pentru triajul de acasă al copiilor, și de asemenea, acel triaj de la intarea în școală care este important să se facă corect, peste care, ca măsură se va adăuga și acest test antigen. Deci este un set de măsuri care să ne ajute să avem un control mai bun al procesului infecțios în școli. Să nu uităm că în fara programului, copiii pot să aibă alte activități pentru care va trebui să fie în continuare instruiți să păstreze aceleași mijloace de prevenție. Noi facem ce putem la școală, dar e important ca și părinții să facă ce trebuie acasă”, a explicat secretarul de stat.

Întrebată dacă școala va trebui să aibă acordul părinților pentru a testa elevii, Andreea Moldovan a răspuns: ”Da, categoric. Este nevoie de un consimțământ, drept pentru care vom discuta și cu reprezentanții asociaților de părinți. Este important ca decizia să fie a tuturor și să fie asumată de toți”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat săptămâna trecută că printre măsurile avute în vedere în contextul redeschiderii școlilor se numără testarea tuturor persoanelor simptomatice, indiferent de vârstă.

”Testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt definite drept contacți ai persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19. Dacă cineva apare într-o ancheta epidemiologică și intră în cotnact cu altcineva din școală va fi imediat testat. Va fi testat cu teste antigen fie că este copil, fie că este adult. Dacă oricine are simptome va fi testat, dacă un copil dintr-o clasă va fi testat pozitiv, atunci toți copiii din clasă vor fi testați”, a spus atunci ministrul Sănătății.

Klaus Iohannis:Din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide

Asta în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 8 februarie cele mai multe dintre școli se vor redeschide.

”Din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evolează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat Klaus Iohannis, precizând că o decizie finală în acest sens se va lua pe 2 februarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe