A fost măcel! Încă un eşec major al sondajelor de opinie: S-au înşelat cu peste 10% în privinţa prezenţei la vot de la referendum

A fost măcel! Încă un eşec major al sondajelor de opinie: S-au înşelat cu peste 10% în privinţa prezenţei la vot de la referendum
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Referendumul pentru familia tradiţională a picat cu brio în acest weekend testul cvorumul, fiind invalidat după ce doar 20,41% dintre votanţii s-au prezentat la urne, procentul necesar fiind de 30%.

Pe lândă Biserica Ortodoxă Română, Coaliţia pentru Familie sau PSD, care a susţinut pe faţă referendumul, avem un alt mare pierdat al acestui scrutin, şi anume case de sondare ale opiniilor care s-au înşelat cu peste 10% privind rata de participare la referendum.

„O pasarica probabilistica imi spune ca o sa fie macel. Si la procentul de participare. Si la procentul alalaltu, ala cu DA”, afirma trumfalist sociologul Mirel Palada pe 27 septembrie, pe Facebook.

Nimic mai greşit! Nu doar că nu a fost „măcel”, dar membrii secţiei de votare „au murit de plictiseală” deoarece românii nu au dorit să se prezinte la vot, fiind secţiile de votare unde la finalul zilei de sâmbătă prezenţa era încă 0.

În 1 octombrie, Sociopol publicata un sondaj care avea o estimare de participare la vot de 48%. Aceasta era infirmată chiar de directorul Sociopol, acelaşi Mirel Palada, care spunea că vor fi cu siguranţă 35%.

“Sint metode diferite de a anticipa participarea la vot. Noi credem cel mai mult in metoda indirecta, a estimarii ceea ce fac ceilalti, nu respondentul. „Intelepciunea multimilor”. Pina acum a fost o metoda care nu a dat gres de 10 ani incoace. Deci 35%, nu 48%, volum care contine si o componenta de conformism social”, scria Palada într-un comentariu pe Facebook. (Detalii AICI)

O diferenţă de aproximativ 15% faţă de realitatea din acest weekend!

Tot cu peste 10% s-au înşelat şi cei de la CURS care au publicat ultimul sondaj înainte de vot! Aceştia puneau numărul celor prezenţi la vot la un procent de 34%. (Detalii AICI)

Referendumul a trecut în cele din urmă şi au infirmat din nou ceea ce sociologii pronosticau în cel din urmă, continuând trendul de insucces al caselor de sondare. De altfel, acesta nu este un fenomen întâlnit doar în România, el fiind prezent şi în Statele Unite la alegerile prezidenţiale din 2016, în Europa la votul privind Brexit sau alte tururi de scrutin importante.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:48 - Polonia solicită despăgubiri de război pentru invazia hitleristă în valoare de 1.300 miliarde euro. Berlinul declară subiectul închis din anii ’50, când ambele țări se aflau sub ocupație sovietică
18:23 - Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul la Palatul Cotroceni / Klaus Iohannis: Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va mergem mai departe cu noi energii (VIDEO)
18:14 - Apa dintr-un container cu suferinzi de COVID de la Sibiu le ajungea dincolo de glezne. A fost scoasă cu gălețile de infirmiere. Întâmplător, ploaia nu a afectat aparatura de care depinde viața pacienților
18:13 - Persoanele care au nume de animale au acces gratuit la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
18:06 - Generalul Alexandru Grumaz, despre „Submarinul Apocalipsei”, mobilizat de ruși: „Evită radarele, cauzând pagube devastatoare”
17:57 - Târgu Mureș: Șofer prins beat la volan de trei ori în doar șase ore
17:40 - Armata achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului se ridică la 40 de milioane de euro
17:35 - Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței administrată în România
17:16 - Andrei și Ileana Stana Ionescu, lucruri neștiute despre maestrul Alexandru Arşinel: „Era un om tare gospodar, îi plăcea să migălească lucrurile”
17:11 - Edi Iordănescu, reconfirmat de FRF în funcția de selecționer, pentru preliminariile EURO 2024. Cu el la cârmă, Naționala de fotbal s-a clasat pe ultimul loc în grupele Ligii Națiunilor și a retrogradat