Niciun oficial român la Euronaval 2018, cea mai mare expoziție în domeniul militar naval: Printre expozanți se află companiile înscrise la licitația pentru dotarea României cu corvete multifuncționale (FOTO, VIDEO)

Niciun oficial român la Euronaval 2018, cea mai mare expoziție în domeniul militar naval: Printre expozanți se află companiile înscrise la licitația pentru dotarea României cu corvete multifuncționale (FOTO, VIDEO)

Cea mai mare conferință și expoziție din domeniul naval militar, Euronaval, de desfășoară între 22 și 26 octombrie la Paris.

La eveniment participă peste 470 de companii din sectorul militar din 33 de țări, iar printre expozanți se numără și companiile înscrise la licitația pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete multifuncționale, licitație al cărei câștigător va fi anunțat pe 26 octombrie. Este vorba despre Naval Group din Franța, Damen din Olanda, ThyssenKrupp Marine Systems din Germania și Fincantieri din Italia.

De altfel, grupul francez Naval va prezenta la salonul de la Paris inclusiv corveta Gowind, care a fost inclusă în oferta făcută României.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursa video:DefenseWebTV

Deși Euronaval este un eveniment de renume, care se organizează doar o dată la doi ani și deși la Paris își vor prezenta portofoliul de produse militare inclusiv grupurile înscrise la licitația pentru corvetele multifuncționale, din partea autorităților române nu a venit niciun anunț cu privire la o posibilă deplasare la Paris a unor oficiali care să poarte discuții cu reprezentanții celor patru companii.

Pe de altă parte, pe 21 octombrie, deci în plină licitație pentru achiziţionarea de către statul român a corvetelor multirol, MAE a anunţat că ambasadorul României la Haga s-a întâlnit cu Kommer Damen, proprietarul companiei olandeze Damen Shipyards.

Ambasadorul, însoțit de consilierul economic, a făcut o vizită la sediul central al Damen Shipyards din Gorinchem, la invitația reprezentanţilor companiei. La discuţii au mai luat parte şi alți membri din conducerea Damen Shipyards.

Practic, ambasadorul României a facut o vizită (de lucru?!) la sediul unuia dintre ofertanţi, respectiv la Damen, exact între cele două momente cheie ale achiziţiei: depunerea ofertelor finale (2 octombrie) şi comunicarea câştigătorului (26 octombrie).

În comunicatul de presă al MAE nu se precizează nimic despre programul de înzestrare a armatei. Se menţionează în schimb „interesul Damen de a rămâne angajat, pe termen lung, în industria construcției de nave din România prin Șantierele Navale de la Galați și Mangalia.”

În cadrul licitației pentru corvetele multifuncționale destinate forțelor navale române, Damen oferă corvetele Sigma 10514, cu armament american de la Boeing și Raytheon.

Potrivit unor surse, grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația. Asta în condițiile în care, cei de la Damen au primit conducerea șantierului naval de la Mangalia, cu toate că acționarul majoritar este statul român. (Detalii AICI)

Pe 20 iulie 2018, Damen Group a preluat un pachet de 49% din acţiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), redenumit acum Damen Shipyard Mangalia. Statul român deține 51% din acțiunile companiei din Mangalia, iar potrivit acordului cu grupul olandez, Damen va asigura şi managementul operaţional al şantierului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:48 - Polonia solicită despăgubiri de război pentru invazia hitleristă în valoare de 1.300 miliarde euro. Berlinul declară subiectul închis din anii ’50, când ambele țări se aflau sub ocupație sovietică
18:23 - Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul la Palatul Cotroceni / Klaus Iohannis: Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va mergem mai departe cu noi energii (VIDEO)
18:14 - Apa dintr-un container cu suferinzi de COVID de la Sibiu le ajungea dincolo de glezne. A fost scoasă cu gălețile de infirmiere. Întâmplător, ploaia nu a afectat aparatura de care depinde viața pacienților
18:13 - Persoanele care au nume de animale au acces gratuit la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
18:06 - Generalul Alexandru Grumaz, despre „Submarinul Apocalipsei”, mobilizat de ruși: „Evită radarele, cauzând pagube devastatoare”
17:57 - Târgu Mureș: Șofer prins beat la volan de trei ori în doar șase ore
17:40 - Armata achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului se ridică la 40 de milioane de euro
17:35 - Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței administrată în România
17:16 - Andrei și Ileana Stana Ionescu, lucruri neștiute despre maestrul Alexandru Arşinel: „Era un om tare gospodar, îi plăcea să migălească lucrurile”
17:11 - Edi Iordănescu, reconfirmat de FRF în funcția de selecționer, pentru preliminariile EURO 2024. Cu el la cârmă, Naționala de fotbal s-a clasat pe ultimul loc în grupele Ligii Națiunilor și a retrogradat