EXCLUSIV // Specialiștii din sănătate, avertisment după noul record al cazurilor de coronavirus: „Cei care lucrează în sistem nu o să reziste. Când o să să se îmbolnăvească doctorii, deja o să avem o mare problemă”

EXCLUSIV // Specialiștii din sănătate, avertisment după noul record al cazurilor de coronavirus: Cei care lucrează în sistem nu o să reziste. Când o să să se îmbolnăvească doctorii, deja o să avem o mare problemă
Sursa Foto: Hepta

Medicul Emilian Imbri,manager al spitalului „Victor Babeș”, a comentat pentru B1.RO noul record negativ anunțat joi de către autorități. Acesta a precizat că cifrele îngrijorătoare pot fi explicate pe de o parte prin nerespectarea măsurilor restrictive impuse de către autorități, iar pe de altă parte pot fi văzute ca o consecință a creșterii capacității de testare. Dacă testăm mai mult, este normal ca numărul persoanelor depistate să crească la rândul său, consideră Emilian Imbri.

Medicul Emilian Imbri, despre noul record al cazurilor de coronavirus

“Am ajuns la acest record pentru că nu se respectă măsurile impuse. Asta se întâmplă. Au fost multe măsuri restrictive care doar au fost anunțate. Pentru ca ele să aibă efecte lumea trebuie să le și respecte.

Pe de altă parte, s-a anunțat de ieri că a crescut capacitatea de testare prin deschiderea a 18 centre de testare. În momentul de față capacitatea de testare a României a ajuns la 40.000 de testări pe zi. Ieri au fost 27.000 de teste, dacă astăzi sunt 40.000 este firesc să crească numărul celor depistați. Este un procent care se respectă. Dacă mâine vor fi 50.000 de teste am putea avea 8.000 de cazuri. Asta nu este o surpriză”, a precizat mediul Emilian Imbri.

Acesta a atras atenția că este importantă creșterea capacității de testare pentru că numărul cazurilor raportate nu reflectă numărul cazurilor reale nedepistate existente în societate:

„Experții spun că o persoană infectată transmite boala la încă trei sau că dacă avem un număr de 4.000 de cazuri într-o zi, ar trebui să îi înmulțim cu 10, așa cum spunea profesorul Alexandru Rafila. Acesta ar fi de fapt raportul luat în calcul de OMS. Dacă noi avem 6.000 de îmbolnăviri, probabil că undeva prin țară circulă 60.000 de oameni care sunt purtători. Din numărul acesta, de 6.000 de cazuri, socotiți procentul de până la 5% care vor ajunge în terapie intensivă”, a mai precizat Emilian Imbri.

Întrebat dacă sistemul sanitar mai poate să facă față noilor recorduri negative, medicul Emilian Imbri a răspuns:

“Sistemul de sănătate rezistă. Este o creștere firească, așteptată și anunțată din timp. Sistemul rezistă până se umple tot sistemul. Mai durează până ajungem acolo. Cine nu rezistă? Persoanele care lucrează în sistem. Când o să înceapă să se îmbolnăvească doctorii, deja o să avem o mare problemă pentru că nu o să mai aibă cine să acorde asistență”.

Nou record îngrijorător al cazurilor de coronavirus

România a depășit, joi, pragul de 6.000 de infectări zilnice cu noulcoronavirus. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 6.481 de noi îmbolnăviri. 868 de pacienți diagnosticați cuCOVID-19sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă, de asemenea un număr-record. Totodată, autoritățile anunță că de miercuri până joi au decedat 83 de persoane infectate cucoronavirus.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, în ultimele 24 de ore.

Ultima oră