Gen. Degeratu: NATO trebuie să disloce imediat escadrile de avioane în România. Nu mai avem timp să le cumpărăm. Pericolul reprezentat de Rusia este tot mai mare

Gen. Degeratu: NATO trebuie să disloce imediat escadrile de avioane în România. Nu mai avem timp să le cumpărăm. Pericolul reprezentat de Rusia este tot mai mare

Generalul Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, este de părere că România nu mai are timp pentru actualul program de înzestrare, în contextul în care pericolul reprezentat de Rusia este tot mai mare, potrivit defenseromania.ro.

Militarul suține că unica soluție pentru ca țara noastră să dețină avioane operabile și baterii de rachetă gata de luptă ar fi dislocarea acestora pe teritoriul românesc, și abia apoi începerea procedurilor de achiziționare.

„Nu mai avem timp de această formă de înzestrare pentru că pericolul este acum”, a precizat generalul, explicând că, chiar și dacă s-ar desemna un câștigător pentru licitația privind achiziționarea corvetelor astăzi, programul tot ar dura „cam 10-12 ani”.

În aceste condiții, generalul Degeratu scoate în evidență nevoia garanțiilor de securitate oferite de NATO.

„Acum ar trebui să se vadă ceea ce înseamnă NATO. Adică dislocarea imediată pe teritoriul României a unor escadrile de avioane care există în Europa și stau degeaba. Există două astfel de escadrile F-16, una în Germania și una în Italia. Ele au rămas din perioada Războiului Rece și ar trebui dislocate pe teritoriul României. Probabil acestea ar trebui cumpărate după dislocare”, este de părere generalul.

Totuși, el recunoaște că, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi nevoie ca România să sublinieze pericolul în care se află și să prezinte o strategie de securitate coerentă și unitară.

„Dar pentru acest lucru România ar trebui să spună că e în pericol, să aibă o strategie de securitate, să aibă o comandă unică”, a spus gen. Degeratu.

Publicația notează că miltarul a continuat și a precizat că pe lângă avioanele F-16 ar trebui dislocate pe teritoriul României și „două sau trei batalioane de rachete Patriot aduse de unde există”, unele aflându-se în Germania și fiind gata de luptă, iar la fel ca și în cazul avioanelor, Guvernul ar trebui să înceapă „cumpărarea lor prin transfer treptat”.

„Construcția de la zero a unei escadrile de avioane nu mai are niciun efect vizavi de Rusia. Ele nu îți oferă capabilitate. În 2012 am început construcția uneia, nu avem încă nimic în ceea ce privește capacitatea de luptă. Ceea ce comandăm noi acum (n.r. rachete Patriot) vor fi gata de luptă prin 2022-2023. Nu știu dacă Vladimir Putin va aștepta până în 2023”, a conchis generalul Degeratu.

Ultima oră
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:28 - Bogdan Aurescu, despre tensiunile de la granița cu Ucraina: „După 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune”
19:46 - Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic
19:34 - Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: „Ne putem aștepta la un val migrator”
19:27 - Ce vedete se luptă pentru marea finală „Bravo, ai stil! Celebrities”, ce aduce un premiul de 100.000 de lei
19:14 - Pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii. Scenariile luate în calcul de armata SUA