Gripa sezonieră, suprapusă peste epidemia de COVID-19 / Medicul Virgil Musta: „Dacă ar veni și pacienți cu gripă, aproape n-am avea unde să îi punem”

Gripa sezonieră, suprapusă peste epidemia de COVID-19 / Medicul Virgil Musta: „Dacă ar veni și pacienți cu gripă, aproape n-am avea unde să îi punem”
Foto: tion.ro

Având în vedere apropierea sezonului rece, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că este foarte importantă vaccinarea antigripală, pentru că infecția cu coronavirus se va suprapune gripei sezoniere.

Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, în sezonul gripal trecut, 22% din bolnavii infectați cu gripă au fost internați în spital.

Dr. Virgil Musta: O epidemie de gripă ar fi greu de gestionat

Conform Dr. Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, mortalitatea la gripă este între 0,6 și 1,2%, ceea ce înseamnă că numărul pacienților cu gripă care ajung la ATI trebuie să depășească acest procent.

„E foarte greu să gestionăm epidemiile, din mai multe motive:sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre cazurile de terapie intensivă, va trebui să avem terapie intensivă separată, pentru că și gripa este o boală infecto-contagioasă, dacă punem un pacient cu gripă în terapie intensivă cu SARS-CoV-2, îi contaminează pe ceilalți și aceștia vor face o superinfecție cu gripă, deci se va agrava boala pentru care sunt în ATI și viceversa.

Din păcate, sunt foarte puține spitale care au condiții de izolare a fiecărui pacient. Nu există zone în care fiecare pacient să poată să fie izolat dacă e cu o boală infecto-contagioasă, indiferent din ce secție de spital este”, spune expertul, citat de Newsweek România, precizând că, „în situația în care suntem acum pe terapie intensivă, noi aproape nu mai avem nici un loc”.

„Dacă ar veni și pacienți cu gripă, aproape n-am avea unde să îi punem. Că toată terapia intensivă care este infecto-contagioasă este folosită pentru SARS-CoV-2.

Noi recomandăm ca lumea să se vaccineze, pentru că va fi o mare problemă dacă pe lângă SARS-CoV-2, apar și celelalte viroze banale și gripa”, a concluzionat Virgil Musta pentru sursa citată.

Cel mai grav sezon gripal din ultimii ani a fost 2018-2019, când au murit 199 de oameni infectați și doar 1,3 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal.

Diferențele dintre COVID-19 și gripa sezonieră

Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a oferit precizări despre cele două diagnostice, pentru B1.ro.

Simpomele pentru gripa de sezon și COVID-19 sunt foarte asemănătoare, atenționează Adrian Marinescu. În cazul infecției cu SARS-COV-2, în multe cazuri, lipsa gustului și a mirosului este mult mai pregnantă, dar nu e o regulă, respectiv un factor determinant în stabilirea diagnosticului.

„Diferențierea este greu de făcut, mai ales la nivel de cătețean. Este adevărat, din datele pe care le avem cu privire la infecția cu SARS-COV-2, lipsa gustului și a mirosului este o simptomatologie mai pregnantă. Dar în unele cazuri, se manifestă alte simptome, precum dureri musculare sau febră”, a declarat medicul infecționist pentru B1.ro.

„De asemenea, chiar dacă la gripă, debutul este de obicei brusc, iar COVID-19 afectează sistemul respirator gradual, simptomele seamănă foarte mult. Și atunci, trebuiefăcută vaccinarea, ca să reducem cât de mult posibil fenomenul legat de gripă și oricum, trebuie să știm că atunci când avem o simptomatologie respiratorie acută, trebuie să ne izolăm. Mai apoi, putem lua legătura cu medicul de familie, pentru a stabili următorii pași.

Este foarte probabil ca sezonul de gripăsă vină mai târziu și acesta este un lucru bun. Dacă va veni prin noiembrie – decembrie, vom avea timp pentru vaccinarea antigripală”, a mai punctat Marinescu pentru B1.ro.

Tags: